63 éve festette vörösre Zádor Ervin vére a melbourne-i medence vizét

1956. december 6-án, a melbourne-i olimpián játszotta a vízilabda történetének leghírhedtebb mérkőzését Magyarország és a Szovjetunió válogatottja egy hónappal az 1956-os szabadságharc leverését követően.
A hatezres nézőtérre nyolcezren zsúfolódtak be.

A magyarok már 4–0-ra vezettek, amikor Valentyin Prokopov, a szovjet center elvesztette a fejét. Könyökkel megütötte Zádor Ervin arcát, akinek a bőre felrepedt a szeménél. Vére vörösre festette a medence vizét, az eltiport magyar szabadság szimbólumaként.

„Vérzel”

– mondta Zádornak Gyarmati a vízben, mire Zádor hűvösen felelt:

„Tudom.”

Az 1934. június 7-én született sportember Kaliforniában élt és haláláig edzéseket vezetett a Ripon Aquatics sportegyesületben, melynek honlapja arról számolt be, hogy egy foglalkozás után rosszul lett, és az életét már nem sikerült megmenteni.

Zádor Ervin a Szondi utcában nőtt fel, a Ganz Hajógyár szakosztályában tanult meg úszni, és pólós pályafutását is ott kezdte. A kiválóan úszó, nagyszerű fizikai adottságokkal rendelkező, remekül lövő játékos az 1954-ben, Budapesten rendezett főiskolai világbajnokságon, húszéves korában került a válogatottba.

Melbourne-ben már az olimpiai aranyérmet nyert csapat egyik erősségének bizonyult és minden bizonnyal világklasszis középcsatárrá nőhette volna ki magát, ha életútja nem vesz más fordulatot.

Melbourne-ben szenvedő hőse volt a szovjetek elleni elődöntőnek. A magyarok 4-0-s vezetésénél Valentyin Prokopov teljes erőből arcon vágta, amitől a magyar pólós szemöldöke felszakadt, a medence piroslott a vértől, a nézőtéren pedig elszabadult a pokol.

A közönség tagjai átmásztak a korláton, neki akartak rohanni a szovjeteknek, a bíró pedig úgy döntött, hogy magyar győzelemmel lefújja a meccset.

A magyar válogatott legfiatalabb tagjának véres arcú és testű képe másnap bejárta a világsajtót, a visszaemlékezések a mai napig nem közölhetők eme dokumentáris fotográfia nélkül. A szovjet válogatott a hátsó ajtón távozott, rendőrök segítségével sikerült őket kimenteni az uszodából, míg a tömeg a győztes magyarokat ünnepelte.

A fiatal, akkor 22 éves sportember onnan már nem is tért haza, az Egyesült Államokban telepedett le.

43 év után, az NBC televíziós társaság vendégeként 1999 nyarán látogatott először haza. Akkor mondta: amerikai lett magyar szívvel.

A legendás mérkőzésről a Szabadság, szerelem című film állít emléket.

Forrás :Szeretlekmagyarorszag.hu

Check Also

76 évvel ezelőtt született Varga Zoltán, a Fradi legendás nyolcasa

A VargaZoli, aki 234-szer lépett pályára a Fradiban és 85 gólt szerzett. Négyszer nyert magyar …