2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Csokis-Cake kiakadt, amiért az ÁSZ elnöke a törvények betartását kérte tőle

Szabó Tímea társelnök után, már a Párbeszéd pártigazgatója is az ÁSZ elnökét támadja. Kocsis-Cake Olivio a közösségi oldalán sérelmezte, hogy az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László arra hívta fel a figyelmét, hogy a személyeskedés, illetve a törvények szerint eljáró Állami Számvevőszék rágalmazása, valamint a közvélemény félrevezetése helyett – a jövőben fordítson nagyobb figyelmet arra, hogy a Párbeszéd betartsa a pártok gazdálkodására vonatkozó törvényi előírásokat. Kocsis Cake ezt egyébként fenyegetésként élte meg, továbbá azt is közölte az ÁSZ elnökéről, hogy nárcisztikus. Kocsis Cake Olivio, a Párbeszéd Magyarországért Párt országgyűlési képviselője, pártigazgatója az Országgyűlés 2019. november 19-i ülésén felszólalásában személyeskedő stílusban szólította meg az Állami Számvevőszék elnökét, aki egyébként akkor személyesen nem is volt jelen az ülésteremben. Erre később Domokos László levélben reagált – derül ki Kocsis-Cake Olivio ma közösségi média posztjából. Ebben Kocsis-Cake azt írja:
szép kerek mondatokban nekiállt fenyegetni engem, rajtam – mint pártigazgatón – keresztül pedig a Párbeszédet: jobb lenne, ha inkább saját magunkkal foglalkoznánk, nehogy megint baj legyen… Mindezt természetesen szofisztikáltan megfogalmazva, szabályzatot citálva, ugyanakkor félreérthetetlenül utalva a korábbi – jelentős részben megalapozatlan tények alapján hozott – ÁSZ-büntetésükre. Nem tudom, mi a gázabb: az, hogy a választások előtt az összes ellenzéki pártot szénné büntető és/vagy vegzáló ÁSZ-vezér a pozíciója mögé bújva, nárcisztikusan fenyegetni kezd egy képviselőt-pártigazgatót, vagy az, hogy ugyanez az ember volt fideszes képviselőként az országgyűlésben rendre „puszival-pacsival” köszönti fideszes elvtársait, miközben a Fidesz és a KDNP pénzügyeiben soha, semmi kivetnivalót nem talál.
Szerinte
még ennél is gyomorforgatóbb, hogy levele végén Domokos elnök a „közpénzek törvényes felhasználásáról” és a „korrupciós kockázatok kezeléséről” értekezik egy sort, nyilván, mint ÁSZ-alapvetés.
Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője a Pestisrácok megkeresésére azt közölte: az ÁSZ elnöke levelében arra hívta a fel Kocsis-Cake Olívió országgyűlési képviselő figyelmét, hogy pártigazgatóként – a személyeskedés, illetve a törvények szerint eljáró Állami Számvevőszék rágalmazása, továbbá a közvélemény félrevezetése helyett – a jövőben fordítson nagyobb figyelmet arra, hogy a Párbeszéd betartsa a pártok gazdálkodására vonatkozó törvényi előírásokat, egyúttal működjön közre abban, hogy mérsékelődjenek a párt szabálytalan és átláthatatlan gazdálkodásából következő korrupciós veszélyek.Mint arról korábban többször írtunk: a Párbeszéd az elmúlt években több alkalommal is megsértette a közpénzek felhasználására és elszámolására vonatkozó törvényi előírásokat. A nyilvánosan is elérhető számvevőszéki jelentésekből kiderül, hogy a Párbeszéd számviteli rendszerének szabályozása már 2013-2014-ben sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, a párt könyvvezetése nem volt szabályszerű. 2015-2016-ban a Párbeszéd gazdálkodásának szabályozási környezetét nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította ki, nem teremtette meg a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait. A párt 2015. és 2016. évi pénzügyi kimutatásai nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak. A gazdálkodása során a párt a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és belső előírásokat nem tartotta be, ezzel nem biztosította gazdálkodásának, vagyoni helyzetének átláthatóságát. A jelentésekből kiderül az is, hogy a Párbeszéd a működéséhez 2015-2016-ban a jogszabályt megsértve jogi személytől tiltott, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el. A 2018. évi országgyűlési választás kampányidőszakában pedig a Párbeszéd nem igazolta, hogy betartotta a kampánypénzek felhasználásához kapcsolódó törvényi előírásokat, a számviteli-, a kampány- és a párttörvény tekintetében.Az ÁSZ kommunikációs vezetőjének tájékoztatása szerint Domokos László a levelében azt is kiemelte, hogy a gazdálkodásra vonatkozó törvényi előírások betartásához – a törvényes keretek között – az Állami Számvevőszék, ahogy más pártoknak, a Párbeszédnek is minden támogatást megad. Az ÁSZ elnöke úgy fogalmazott:
Örömmel nyugtáztuk, hogy a Párbeszéd képviselője is részt vett azon a néhány hónapja megtartott konzultáción, amely során a pártok részére összeállított – azóta már nyilvánosságra hozott – öntesztünket véglegeztük.
Domokos László a levele végén megköszönte Kocsis-Cake Olívió országgyűlési képviselőnek a közpénzek törvényes felhasználása, illetve a párt törvénysértő gazdálkodásából következő korrupciós kockázatok kezelése érdekében tett jövőbeli erőfeszítéseit – tette hozzá Horváth Bálint. Az ÁSZ kommunikációs vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy Domokos László éppen szerdán, a Kúrián, a közélet tisztasága érdekében rendezett konferencián hívta fel a figyelmet a pártok szabálytalan gazdálkodásából fakadó korrupciós kockázatokra. Úgy fogalmazott: “alapvető jogállami érdek és a közpénzeket érintő korrupció elleni védettség érdeke, hogy a döntő mértékből közpénzekből gazdálkodó pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel.” Remélhetőleg a Párbeszédhez is eljut az üzenet.  Forrás: Pestisracok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató