Vadhajtások

Hatalmas felháborodást szült a Székelykeresztúr főterén lobogó négy román zászló

Rengeteg kommentelő fejezte ki nemtetszését a közösségi médiában, amiért Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatala négy román zászlót helyezett ki az intézmény előtti térre a december 1-jei román nemzeti ünnepet megelőző napokban. A polgármester válaszában a hatályos törvényekkel, illetve toleráns gondolkodásával indokolja tettét, amit egy politikai csata első lépéseként írt le.

A román nemzetiségű kommentelők dicséretesnek nevezték, a magyarok többsége viszont elítéli, hogy Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatala négy román zászlót helyezett ki a több mint 90 százalékban magyarok által lakott település központjába a december 1-jei román nemzeti ünnepet megelőző napokban.

A magyar nyelvű véleménynyilvánítók nemcsak sajnálatosnak nevezik a történteket, de többen egyenesen szégyenletesnek tartják, tekintettel arra, hogy a magyar nemzeti ünnepeken kihelyezett piros-fehér-zöld lobogók miatt több elöljárót is pénzbírsággal sújtottak.

Nem beszélve a közintézményeken elhelyezett magyar feliratok és a magyar szimbólumok általánosnak mondható üldözéséről.

Az éppen szabadságát töltő Rafai Emil polgármester politikai ellenlábasai zavargáskeltésének tartja a közösségi médiában megjelent véleménynyilvánításokat.

Kifejtette,

a legnagyobb probléma az, hogy a kialakult párbeszéd bevonzotta a román nacionalistákat is – akik szintén bekapcsolódtak a társalgásba –, ami egyáltalán nem tesz jót a kisvárosnak.

Mint ismert, 1918. december elsején zajlott a románok gyulafehérvári nagygyűlése, amelyen kinyilvánították igényüket Erdély Romániához való csatolására.

Forrás: Szekelyhon.ro