Vadhajtások

Végre a Fidesz bekeményített: a tervezett törvénymódosítás értelmében nem egyesülhetne két vagy több pártfrakció

A Fidesz benyújtott egy javaslatot, amivel gyakorlatilag megbénítanák az ellenzéket

– picsogja a balliberális 24.hu.

A siránkozást a Soros-blog folytatta:

Komolyan korlátozhatja mind a független, mind a pártszínekben parlamentbe jutott képviselők alapvető jogait és mozgásterét az a módosító javaslat, amit nyolc fideszes képviselő nyújtott be a parlamentnek

A balliberális lap szerint a javaslat értelmében nem egyesülhetne két vagy több pártfrakció, ennek értelmében a képviselők nem ülhetnének át egy esetleg megalakuló új párt frakciójába sem. A módosítás megszüntetne minden, jelenleg rendelkezése álló egyéni átülési lehetőséget is.

Erősen korlátoznák a független képviselők jogait is: a javaslat szerint nem alkothatnának frakciót és be sem ülhetnének semmiféle pártfrakcióba. A lap megjegyzi, mint minden parlamenti demokráciában, úgy jelenleg itthon is, a független képviselők szabadon csatlakozhatnak létező frakciókhoz, vagy, ha elegen vannak hozzá, maguk is alkothatnak képviselőcsoportot.

További módosítás lenne, hogy a képviselőcsoportot csak úgy hívhatnák, ahogy a választáson induló pártot vagy pártokat.

A szarházi Hadházy is elkezdett remegni: a 444.hu megkeresésére úgy kommentálta a javaslatot,

a Fidesz ezzel befagyasztaná az ellenzék mostani struktúráját. Megmutatja, hogy a kormánypárt milyen ellenzéket szeretne. Emellett kiszúrna az aktív független képviselőkkel.

Forrás: 24.hu nyomán