2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A kitartó polgármesternek hála, mégis felállították a betlehemet egy franciaországi városházánál

Az egyházellenes tiltakozások ellenére Robert Ménard december 2-án ismét felavatta a betlehemet a Béziers-i városházán.
Robert Ménard 2014 óta a franciaországi Béziers polgármestere. Megválasztása óta minden adventben felállítják a betlehemet, amelyben december 25-én, karácsony napján helyezik el a megszületett Jézust ábrázoló szobrot. Franciaországban az 1905-ös szekularizációs törvényt követően tilos a közintézményekben minden vallási jelkép viselése vagy kihelyezése.Létre is jött erre az úgynevezett Fédération nationale de la libre pensée (Nemzeti Szövetség a szabad gondolkodásért), amelynek célja, hogy
felkutasson és eltávolíttasson minden vallási jelképet a közintézményekből.
AValeurs Actuellesnevű híroldal szerint a szervezet, amely kezdetben a vallási függetlenség megőrzéséért alakult, ma már igazi vallásgyűlölő lelkülettel igyekszik levadászni a keresztény értékeket képviselő szimbólumokat. Ez a szövetség találta meg Robert Ménard-t is, majd 2018-ban a montpellier-i bíróság elé vitték az ügyet. Az ítélet szerint „el kell távolítani a városháza előcsarnokában kiállított betlehemet”, mivel az a hatóságok szerint szembe megy az 1905-ös szekularizációs törvényekkel.A polgármester nem engedett az ateista nyomásnak, és ezek után is kihelyeztette a betlehemet, igaz nem az épület előcsarnokában, hanem az intézmény előtti térre.
Kijelentette, hogy a betlehemmel nem célja bárkit is provokálni, csupán egy több mint kétezer éves kulturális hagyományt kíván megőrizni.
Ezt a kijelentést támasztja alá, hogy az idei, december 2-i megnyitón a katolikus vallási vezetőkön kívül jelen voltak a másik két nagy monoteista egyház, a zsidók és muzulmánok képviselői is. – Nem győznek nekem a békés együttélésről prédikálni, de íme, itt köztünk valóban megvalósult. (…) Tiszteletben tartjuk egymás vallását, és a köztünk lévő különbségekből közös pontokat hozunk létre – nyilatkozta a polgármester aValeurs Actuelles-nek.
Maurice Abitpol, a Béziers-i zsidó közösség vezetője szintén azt nyilatkozta, hogy szerinte ez egyáltalán nem megy szembe a híres francia „laicité” (az állam vallástól való függetlensége – a szerk.) elvével.
Franciaországban igyekeznek nagyon komolyan venni az állam és az egyház szétválasztását, gyakran nevetségessé fajult intézkedésekkel üldözik a különböző felekezetek képviselőit. Tavaly például aBFM TV Marine Le Pennel készült interjújában utasították arra a kameramant, hogy a felvételen ne látszódjon a háttérben álló betlehem. Ezt később Le Pen Facebook-oldalán olvashattuk, aki felháborodottan tett közzé egy képet, amin viszont jól látszik a háttérben az istálló a Szent Családdal.Forrás: Vasarnap.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató