Vadhajtások

Ha most lennének a választások az ellenzéki összefogást is legyőznék a kormánypártok

Egy most vasárnap esedékes választáson a Fidesz–KDNP országos listájára a magyarok 52 százaléka szavazna, a kormánypártok politikáját továbbra is több mint hárommillióan támogatják – írja a Magyar Nemzet a Nézőpont Intézet számukra készített közvélemény-kutatása alapján. A kutatás eredménye azt mutatja, hogy a Fidesz-KDNP kiegyensúlyozott, minden második megkérdezett a kormánypártokra szavazna, addig az ellenzéki pártokat támogatók köre az önkormányzati választások óta stagnál. Az MSZP-Párbeszéd, a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az LMP és a Mi Hazánk a Nézőpont Intézet szerint nem jutna be a Parlamentbe, mivel nem érnék el a bejutáshoz szükséges küszöböt. 

A hét ellenzéki erőt (Momentum, DK, Jobbik, MSZP–Párbeszéd, MKKP, LMP) magában foglaló összefogás támogatottsága összeadva 44 százalék lenne a legvalószínűbb listás eredmény kategóriájában.

Közöttük az erősorrendet az itthoni parlamenti képviselettel nem rendelkező Momentum Mozgalom vezeti, ők 11 százalékot szereznének listán.

A Momentum népszerűsége egyébként két százalékponttal csökkent az előző felméréshez képest.

Második a Demokratikus Koalíció. Egyedül Gyurcsány Ferenc pártja bír  még két számjegyű (tíz százalék) támogatottsággal a választási részvételüket biztosra ígérők körében.

Az MSZP–Párbeszéd-szövetség (hét százalék) szavazótáborának mérete alapján ezúttal sem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes tízszázalékos bejutási küszöböt. Hasonló gondokkal küzd több ellenzéki párt is: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt négy-, a női társelnököt találó LMP háromszázalékos támogatottságú, csakúgy, mint a Mi Hazánk Mozgalom – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Magyar Nemzet, Vezető kép: Nézőpont Intézet/Magyar Nemzet