2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Meloni: Nem leszünk a németek bankautomatája

Megvédjük Olaszországot a bevándorláspárti, baloldali kormánytól – ígérte Matteo Salvini volt belügyminiszter.Az ország szuverenitásának és érdekeinek feladásával vádolja az olasz jobboldal a baloldali kormányt. Közben a bevándorláspárti erők már a karácsonyi készülődést is egy felháborító lépéssel zavarták meg. Brüsszelben demonstráltak hétfőn az Olasz Testvérek (FdI) politikusai az európai pénzügyi stabilitási mechanizmus (ESM) reformjának aláírása ellen. Az Európai Parlamentben felszólaló Giorgia Meloni elmondta, egy rendkívül összetett egyezményről van szó, amely veszélyes csapda lehet Olaszország számára. Már egyeztetett Matteo Salvinivel, a Liga elnökével és Silvio Berlusconival, a Forza Italia vezetőjével egy közös parlamenti határozattervezetről, amit ma mutatnak be, az ESM római parlamenti vitájának napján.Meloni úgy nyilatkozott: bízik abban, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S) tagjai között is vannak még olyanok, akik nem akarják „kiárusítani” az országot, és a jobboldalhoz hasonlóan döntenek. Roberto Gualtieri szociáldemokrata pénzügyminiszter azzal vádolta Melonit és Salvinit, hogy „terroristaként” kihasználják a témát szavazóbázisuk megerősítése érdekében. Az FdI elnöke közölte, Giuseppe Conte kormányfő kiárusítja az országot, nem az olaszok érdekeiért, hanem az európai nagyhatalmak javára munkálkodik. „Nem hiszem, hogy az uniós tagság azt jelenti, hogy minden, Olaszország számára hátrányos döntést el kell fogadnunk” – mondta Meloni. Hozzátette: Olaszország nem lesz Németország bankautomatája. Múlt hétvégén a Liga is országszerte aláírásgyűjtéssel kampányolt az ESM ellen. Salvini ujjongva adta hírül, hogy a párt standjain és online felületen két nap alatt 400 ezer aláírást sikerült összegyűjteni, hála azoknak az olaszoknak, akik nem hajlandók a megalkuvásra.
„Megvédjük, és a jövőben is meg fogjuk védeni hazánkat Conte hazugságaitól, a bevándorláspárti kormánytól, az adóktól és a bilincsektől”
– nyilatkozta a Liga elnöke. A karácsony közeledtével más téma is megmozgatta az olaszokat. Idén is voltak ugyanis, akik politikai interpretálás áldozatává alacsonyították az évszázados keresztény hagyományt, a betlehemállítást. A Salerno tartománybeli padulai plébánián egy alternatív betlehem áll. Egy gumicsónak helyettesíti a betlehemi istállót, és az Isten fia Mária és József, valamint migránsok társaságában ennek fedélzetén születik meg. A szokatlan alkotást a Betlehem barátai (Amici del Presepio) szervezet készítette, amely évről évre valamilyen aktuális társadalmi vagy politikai kontextusba helyezi a karácsony témáját. „A gyermek Jézus egy istálló jászlában született, nem pedig egy migránshajón” – nyilatkozta Edmondo Cirielli, az FdI politikusa. „Milyen üzenetet szándékoznak közvetíteni ezzel a gumicsónakkal a gyermekeknek? Hogy Olaszországot meg kell szállnia több ezer illegális bevándorlónak, akiknek nagy része iszlám vallású, és hamisan azt a hitet kell ébreszteni bennük, hogy Jézus is bevándorló volt? Az őrület határait feszegetjük” – mondta felháborodottan a jobboldali politikus.Forrás: Magyar Hírlap
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató