Vadhajtások

A tét a népakarat – megkezdődött a választás Nagy-Britanniában

Magyar idő szerint reggel 9 órakor megkezdődött az előrehozott választás Nagy Britanniában. 

A választópolgárokat az ország 650 képviselői körzetében, 40 ezer szavazókörben várják magyar idő szerint este 11 óráig.

A Sky News legfrissebb jelentése szerint óriási a szavazókedv az országban, ahol a közvélemény kutatások 30 éve nem látott óriási, földidndulásszerű Konzervatív győzelmet jósolnak

Az első exit poll eredményeket magyar idő szerint este 23 óra után hozzák nyilvánosságra.

Az Egyesült Királyságban csaknem egy évszázada nem volt példa decemberi választásra. Legutóbb 1923-ban tartottak az év utolsó hónapjában parlamenti választást, de annak időpontja is messzebb esett a karácsonytól: abban az évben december 6-ára írták ki a választásokat. A mostani előrehozott választás kiírását Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök kezdeményezte, és az indítványt a parlamenttel folytatott hosszas tusakodás után, a negyedik kísérletre október végén sikerült elfogadtatnia.

Mint ismert, a Konzervatív Pártnak az eddigi alsóházban nem volt többsége, és a képviselők többször is megszavaztak olyan sarkalatos jelentőségű, ellenzéki kezdeményezésű törvényjavaslatokat, amelyeket a tory kormány nem támogatott. Ezek közé tartozott az a jogszabály, amely kötelezte Johnsont, hogy kezdeményezze az Európai Tanácsnál a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztását, mivel a törvényben foglalt határidőig, október 19-ig a parlament nem hagyta jóvá a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást.

Emlékezetes, az Egyesült Királyság október 31-én lépett volna ki az Európai Unióból, de az Európai Tanács 2020. január 31-ig meghosszabbította a kilépési határidőt. Ennek fényében Boris Johnson az előrehozott választások kiírását azzal indokolta, hogy véleménye szerint konzervatív többség nélkül a brit parlament soha nem fogja ratifikálni az EU-val elért Brexit-megállapodást mindaddig, amíg módjában áll a kilépés további halasztása.

Nem lehet ennél tovább halogatni a Brexit kérdését.
Forrás: 888.hu