Vadhajtások

Botrány: legalább harmincezer Facebook-alkalmazott adatai szivárogtak ki

Egy tolvaj több adattárolót is ellopott egy autóból, aminek következtében körülbelül harmincezer amerikai Facebook-alkalmazott pénzügyi adatai szivárogtak ki.

A merevlemezeken, amelyek nem voltak titkosítva, az alkalmazottak bérkimutatása, neve, bankszámlaszáma, a társadalombiztosítási számuk utolsó négy számjegye volt megtalálható, derül ki a Facebook közleményéből.

“Nagyjából 29 ezer alkalmazottat érint az adatszivárgás, akik 2018-ban a cég alkalmazásában álltak.”

A tárolókat november 17-én lopták el, a cég 20-án vette észre, hogy elvesztek az adathordozók. November 29-én bizonyosodtak meg róla, hogy az alkalmazottak személyes adatait tartalmazó merevlemezek tűntek el, majd december 13-án értesítették az érintett dolgozókat a szivárgásról.

Az alkalmazottnak, akitől ellopták az adatokat, nem lett volna szabad az irodán kívülre vinnie a merevlemezeket, vele szemben a cég megtette a megfelelő lépéseket. Azt azonban nem árulták el, hogy pontosan mi lett a dolgozó sorsa. A Facebook együttműködik a hatóságokkal, hogy az adathordozók nyomára bukkanjon, de eddig sajnos egyiket sem sikerült megtalálniuk. Az érintett alkalmazottakat arra biztatják, hogy lépjenek kapcsolatba a bankjukkal, valamint a Facebook biztosít számukra egy olyan szolgáltatást, amely jelez, ha valakinek visszaéltek a személyazonosságával.

 

Korábban volt már rá példa, hogy a falhasználók adatai kerültek veszélybe, a cég szerint erről most nincs szó.

Forrás: Blikk

Kapcsolódó:

Magyarország bevadult: 1,2 milliárdra büntettük a Facebookot