2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Brit muszlimok: „félelem a jövőtől” Boris Johnson kormánya alatt

A brit muszlimok szerint Boris Johnson kormánya alatt aggódhatnak a jövőjük miatt, miután földcsuszamlásszerű győzelmet arattak a választásokon.A Nagy-Britannia Muzulmán Tanácsa (MCB) felhívta a miniszterelnököt - akit személyesen iszlámfóbiával vádoltak -, hogy nyugtassa meg a brit muszlimokat Nagy-Britanniában. Harun Khan, az MCB főtitkára elmondta, hogy amint a Tory párt ünnepelte győzelmét, az ország muzulmán közösségeiben „érzékelhető félelem érzése” volt tapasztalható. Azt mondta:
„A választási kampány időszakába régóta aggódtak a politikánkban és a kormányzó pártunkban zajló változások miatt. Most attól tartunk, hogy az iszlamofóbia „űtőkártya” lesz a kormányzat számára.
Johnson úr hatalmas felhatalmazást kapott a választóktól, és imádkozunk, hogy ezt minden brit számára felelősségteljesen gyakorolják.”Harun Rashid Khan, a Nagy-Britannia Muzulmán Tanácsának főtitkára, azt mondja, hogy közösségében az emberek félnek Boris Johnson győzelme után. A Tory párt nyerte a választásokat, 74  kényelmes többséggel, és a párt legjobb eredménye volt a parlamenti választásokon, mióta Margaret Thatcher 1987-ben diadalmaskodott.Az MCB figyelmeztetése az volt, hogy a Tory volt társelnöke és kabinetminisztere elmondta: A pártnak „el kell kezdenie gyógyítania kapcsolatát a brit muzulmánokkal”. Egy tweetben azt mondta:„A #TommyRobinson, a #KatieHopkins és a többi politikai aktivista tevékenysége mélyen zavaró. Az iszlamofóbia objektív vizsgálata az első lépés. A rasszizmus felszámolására irányuló harcnak most fokozódnia kell”.Egy Tory párttársa korábban azért kritizálta Johnsont, hogy nem indította el az iszlamofóbia átfogó vizsgálatát a pártban, ehelyett inkább egy általánosabb vizsgálatot választott az „előítéletek minden formája” ellen.Az általános választási kampány során a miniszterelnök bocsánatot kért a pártja által a muszlim közösségnek okozott sérelmekért, de nem fejezte ki sajnálatát az újságokban elkövetett sértő megjegyzések miatt, amely magában foglalta a burkát viselő muszlim nőknek a postaládákkal való összehasonlítását. A székfoglaló beszédében Johnson felszólította a nemzetet, hogy „engedje meg a gyógyulást”, és kijelentette, hogy „az egy nemzet konzervatív kormánya” alatt az Egyesült Királyság egészének „egyesítésére és kiegyenlítésére” törekszik.   Eközben a Munkáspárti Antiszemitizmus Csoport azt mondta, hogy ez a választási eredmény - amely szerint a munkáspárt 1935 óta a legrosszabb eredményt és a legnagyobb veszteséget szenvedte el- Jeremy Corbyn vezetésével az „intézményesen rasszista” pártjának „átkozott ítélete” volt. Azt mondták; „A következő vezetőnek fel kell készülnie minden szükséges intézkedésre, hogy megszüntesse Corbyn zsidóellenességének az örökségét, beleértve az Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság vizsgálatában való teljes együttműködést. Ennek elmulasztása csak a Munkás Párt további választási katasztrófájához vezet.”Vadhajtások.hu 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató