Vadhajtások

Öt és fél évet kapott a bekokainozva gázoló nő, de nem volt kíváncsi az ítéletére

Öt és fél év börtönbüntetésre ítélte hétfőn a Fővárosi Törvényszék azt a nőt, aki három esztendeje kokain hatása alatt halálra gázolt autójával egy idős embert Zuglóban egy gyalogátkelőn. A Török Klára Petrával szemben kiszabott határozat jogerős, a vádlott azonban nem jelent meg annak kihirdetésén. A bíróság kisebb módosításokkal hagyta helyben az ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság által januárban meghozott döntést, és nem találta alaposnak sem e védelem, sem a vád fellebbezéseit az ügyben. A törvényszék egyértelművé tette: az igazságügyi szakértői jelentések alapján nem kétséges, hogy a vádlott a baleset előtt fogyasztott kokaint, ami nagyban befolyásolta képességeit az autóvezetésre,- tudósít a Pestisrácok.hu.

Az indokolásban a Fővárosi Törvényszék kifejtette: Török Klára Petra védekezése, amely szerint nem vette észre a gázolást, épp azt támasztja alá, hogy drog hatása alatt állt a baleset idején. A vádlott a történtek után elhagyta a Füredi úti helyszínt, majd később maga jelentkezett a rendőrségen, egyik verziója pedig az volt, hogy valamilyen nagy testű állatot ütött el. Az igazságügyi szakértők megállapítása szerint egy nem befolyásolt, felnőtt korú átlagos sofőr gond nélkül meg tudott volna állni, ezzel megelőzni a balesetet. A fentiek miatt a törvényszék nem fogadta nem fogadta el a nő azon védekezését se, hogy a tragédia után fogyasztott kokaint. Térfigyelő kamerák felvételei igazolták azt is, hogy Török Klára Petra észlelte az ütközést, mivel később kiszállt, és felmérte a kocsiját ért károkat.

A Fővárosi Törvényszék értékelte a vádlott gesztusát is, amellyel a büntetőperben már elismerte hibáját, és pénzt ajánlott fel az áldozat családjának, azt azonban a hozzátartozók erkölcsi alapon visszautasították. A büntetés kiszabásáról a bíróság kifejtette, hogy a bódult állapotban elkövetett járművezetés és a halálos baleset okozása alapesetben kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztéssel büntetendő. A törvényszék indokoltnak látta a korábbi döntés azon részét, hogy Török Klára Petrával szemben mindenképpen letöltendő börtönbüntetést kell alkalmazni, ebben pedig az úgynevezett középmértéket vették alapul. A Fővárosi Törvényszék nem vizsgálta, de megemlítette, hogy a vádlott ellen a halálos gázolás után is indult eljárás, mert novemberben bedrogozva vezetett, ráadásul úgy, hogy a járművezetéstől való végleges eltiltása már évek óta hatályban van. 

A halálos gázolás ügyében a Pesti Központi Kerületi Bíróság  januárban a hétfői döntéshez hasonlóan öt és fél év börtönbüntetésre ítélte Török Klára Petrát, a nőt egy másik ügyben is megvádolták, 2016 áprilisában ugyanis szintén kokaintól befolyásolva vezetett autót. A nő novemberben került be ismét  a hírekbe, miután egy közúti ellenőrzésen kiderült, újra marihuána és amfetamin hatása alatt vezette kocsiját.  Török Klára Petrát utóbbi ügyben már meggyanúsította a rendőrség, ráadásul kábítószer birtoklása miatt is felelnie kell, mivel autójában amfetamint találtak. Utóbbi ügy miatt a Fővárosi Főügyészség indítványozta korábban a nő bűnügyi felügyelete szabályainak szigorítását, a Fővárosi Törvényszék pedig ez alapján elrendelte, hogy a gázoló az általa lakott ingatlant csak külön engedéllyel hagyhatja el, ami a korábban háziőrizetnek nevezett kényszerintézkedésnek felel meg. Ez a helyzet a jogerős ítélet kihirdetésével megszűnt volna, a terheltről hétfőn a törvény értelmében leveszik a nyomkövetőt, ezért a Fővárosi Törvényszéken hétfőn az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság szigorítsa az elítélt bűnügyi felügyeletének mértékét, mivel a nő így Budapest területén szabadon mozoghatott volna. A bíróság ezzel egyetértett, döntése értelmében Török Klára Petra továbbra sem hagyhatja el otthonát, ezt rendőrök fogják folyamatosan ellenőrizni. Török Klára Petra védője, Nagy Gábor ez ellen fellebbezést jelentett be, a jogász a tárgyalás után újságírókkal közölte, hogy az ügyben – szerinte – számos szabálytalanság volt a hatóságok részéről, ezért védencével megfontolják annak lehetőségét, hogy a Kúriához forduljanak-e jogorvoslatért.

 

Forrás: Pestisrácok