Vadhajtások

Union Berlin: 28 500 fős karácsonyi drukkerkórus

Tegnap 28 500 szurkoló énekelt együtt gyertyafénynél a Stadion An der Alten Förstereiban. A látvány és a hangulat megható és lélegzetelállító.

A történet 2003-ban kezdődött, amikor az Union 89 drukkere úgy döntött (nem teljesen legálisan), hogy beoson az együttes stadionjába, és a felezővonalnál forralt borral, süteménnyel és karácsonyi dalok eléneklésével köszönti az ünnepet.

Az ötlet annyira jónak bizonyult, hogy a klub egyből felkarolta a rendezvényt, és a karácsonyi éneklés alaposan kinőtte magát: 2010-ben már tízezer ember látogatott ki a Stadion An der Alten Förstereiba. A ceremónián hagyományosan 19 órakor alszik ki a világítás, csak a gyertyák tízezrei világítják meg az arénát – majd 90 perces éneklés következik az Emmy Noether Gimnázium kórusának vezérletével, a végén pedig a helyi tiszteletes, Peter Müller mond imát és mesél el egy karácsonyi történetet. Az ünnepet az Union-klubhimnusz (az Eisern Union) eléneklése zárja.

Az ünnepség az Union bérleteseinek ingyenes, de más is bejuthat, igaz, a „külsősöknek” belépőt kell fizetniük – a bevétel egészét a berlini klub utánpótlás-szakosztályai kapják meg.