Donald Tusk megfenyegette Orbánt, ha nem tartja tiszteletben a jogállami normákat, ki lesznek zárva a Néppártból

Mihez kezdjen Európa Orbán Viktorral és az illiberális demokráciával? címmel közölte Donald Tuskkal készített interjúját a New York Times.

Az Európai Tanács korábbi elnöke novemberben átvette a jobbközép Európai Néppárt vezetését, ez pedig azt jelenti, hogy a felfüggesztett tagságú Fidesszel kezdenie kell valamit.

Első programbeszédében rögtön üzent a magyar miniszterelnöknek, és többek között arról beszélt, hogy akik nem tudják elfogadni a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és a tisztességes nyilvános viselkedés alapszabályait, azok

 „de facto ki lesznek zárva a pártcsaládból”.

Amikor az Európai Tanács elnöke volt, a magyar miniszterelnökkel személyesen hűségesek voltak egymáshoz, állította Tusk, majd kis szünet után sóhajtott:

„Ezért olyan fájdalmas ez nekem, mert személy szerint kedvelem.”

Majd hozzátette:

 „Azt hiszem, túl messzire ment. Az én véleményem legalább is ez.”

Tusk a lengyel helyzetről is beszélt, ennek a résznek végén mondta azt, hogy nála a vörös vonal, amit nem lehet átlépni, az néhány alapérték – szólásszabadság, politikai sokszínűség, az egyén tisztelete, tolerancia, nyitottság – elfogadása. (“tolerancia, nyitottság”, mintha valami LMBTQ lobbista liberálist hallanánk beszélni – a szerk.)

A demokrácia leépítését senki nem támogatja, addig a menekültválság kezelésében sokan egyetértenek a kerítésépítő Orbánnal.

“Végül nem csak a Néppárt, hanem az egész európai család megértette, hogy nem lehet menekültpolitikát építeni a külső határok ellenőrzése nélkül”

– mondta Tusk.

A kérdésre, hogy pontosan mit tervez Orbán Viktorral, kitérő választ ad a Néppárt elnöke, a három úgynevezett bölcs jelentésére vár. Csak azután tesz javaslatot a Fidesz jövőjéről, miután ez elkészült. Annyit azonban megjegyez, hogy a helyzet nehéz, mert hiába a jogállamisági aggályok, a néppártiak közül szinte senki nem akarja megbüntetni Orbánt a migrációs vita miatt.

Forrás: Hírháttér nyomán

Check Also

Elképesztő visításba kezdtek, Manfred Weber is üzent: „nincs mit félnie annak a jogállamisági feltételtől, aki tiszteletben tartja a jogállamot.”

Donald Tusk után jött a bukott Weber üzenete is, miután Orbán Viktor megvétózta az uniós …