2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Mozgósították az olaszországi támaszpontokat Szulejmáni tábornok halálát követően

Az északkelet-olaszországi Aviano olasz-amerikai katonai bázisán folyamatos a teher- és üzemanyag-szállító repülőgépek érkezése és továbbindulása – jelentették a helyi lapok. Olasz sajtóinformációk szerint a mozgósítás már az év utolsó napján elkezdődött azzal egy időben, hogy az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét tüntetők ezrei vették körbe. Hasonlóan intenzív a forgalom a venetói Vicenza térségében, a szintén amerikai légitámaszpontként működő Ederle kaszárnyánál. A La Repubblica olasz napilap úgy tudja, hogy az ott állomásozó 173. dandár készen áll az indulásra: az amerikai fegyveres erőknek a közel-keleti térségben már többször kipróbált légi egységét Libanonban vethetnék be az Egyesült Államok bejrúti nagykövetségének védelmében.
Elemzők szerint ilyen méretű mozgósítás az olaszországi amerikai támaszpontokon utoljára a 2003 tavaszán indult iraki háború idején volt tapasztalható.
A Spanyolország, Olaszország, Görögország és a közel-keleti térség közti légtér óriási katonai légi folyosóvá változott át. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szombaton kiadott közleményében mérsékletet és párbeszédet szorgalmazott, valamint az Európai Unió meghatározó diplomáciai szerepét hangsúlyozta. A külügyminiszter, Luigi Di Maio bejelentette, hogy tavasszal Olaszországban tartják az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen küzdő nemzetközi szövetség értekezletét. Vali Nasr, a washingtoni Johns Hopkins egyetem iráni származású professzora a La Repubblicának nyilatkozva kijelentette, hogy
Kászim Szulejmáni likvidálása kiszámíthatatlan következményekkel járhat. A tábornok rendkívüli népszerűségnek örvendett, mivel hazája és a siíták szent helyei védelmezőjének tartották Irakban, éppúgy mint Szíriában.
Ian Bremmer amerikai politológus, az Eurasia-központ alapítója a La Stampának kifejtette: Donald Trump amerikai elnök nem akar háborút, Szulejmáni megölésével csak üzent Teheránnak, hogy Irán ne lépje túl a megengedett határt.  Forrás: Híradó.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató