2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Egy ausztrál milliárdos szerint nem a klímaváltozás, hanem a gyújtogatók felelősek a bozóttüzekért

Andrew Forrest ausztrál üzletember szerint nem a klímaváltozás áll a pusztító bozóttüzek mögött.Andrew Forrest pénzmágnás Ausztráliában leginkább bányáiról híres. A milliárdos a napokban érdekes nyilatkozatot adott, amelyben elítélte azt a feltételezést, miszerint a klímaváltozás lenne a felelős az Ausztráliában tomboló bozóttüzekért.  
„Úgy gondolom, hogy rengeteg oka lehet a bozóttüzek elharapódzásának. A melegedő bolygó is részben felelőssé tehető ezért, de a legnagyobb részben a gyújtogatók okolhatók a tüzekért”
  - hangoztatta Forrest, aki alapítványán keresztül 70 millió dollárt adományozott a tüzek megfékezésére és a károk rendbetételére. Érdekesség, hogy miközben a sokat támadott Forrest 70 milliót ajánlott fel, addig a leghangosabb celebek csak 1-1 millió dollárral járultak hozzá a kártalanításhoz. Még Leonardo DiCaprio amerikai filmsztár is csak 3 millió dollárt ajánlott fel Earth Alliance alapítványán keresztül az erdőtüzek megfékezésére.   Forrest újságírók kérdésére válaszolva elmondta, hogy nem szeretné átpolitizálni az ügyet, de a tűzvészt nyilvánvalóan nem antropogén klímaváltozás idézte elő. Az üzletember szerint az éghajlatváltozás és a melegedő bolygó csak kis részét képezi a problémának.   A milliárdos állásfoglalása 24 órával azután jelent meg a médiában, hogy a helyi hatóságok nyilvánosságra hozták, hogy csak 2019-ben 180 gyújtogatót állítottak elő és tartóztattak le Ausztráliában. Szándékos gyújtogatásokról beszélünk, melyek közül 29 a dél-keleti régióban óriási pusztítást okozott csak az elmúlt 3 hónapban. Jelenleg is Új-Dél-Wales államban a legnagyobb a pusztítás.   Gyújtogatások történtek Queensland, Victoria, Dél-Ausztrália, és Tasmánia államokban is, de a szándékosan okozott tüzek számában toronymagasan Új-Dél-Wales állam vezet.   Az bozóttüzek szeptember eleje óta hatalmas területeket perzseltek fel, a lángoknak 25 halálos áldozata volt és mintegy kétezer otthon égett porig Ausztráliában. A pusztítás az állatvilágot érinti legnagyobb mértékben, a Sydney egyetem becslése szerint egymilliárd állat pusztulhatott el a bozóttüzekben. A becslés kizárólag emlősökre, madarakra és hüllőkre vonatkozik, a pusztítás tehát valószínűleg jóval nagyobb, ha belekalkuláljuk a gerincteleneket és a rovarokat is.Forrás: Magyar Hírlap
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató