2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Január 15-től nemzeti színű zászlóval kell jelezni a sertéshús származási helyét

Január 15-től a húspultban lévő csomagolatlan sertéshúsokra jól láthatóan ki kell írni a termék származását, sőt a nagyobb boltokban még nemzeti színű zászlókat is ki kell tenni a szöveg mellé.
Az intézkedés csak a sertéshúsra vonatkozik, a baromfi, a marha és az egyéb húsoknál nem kell feltüntetni a származás helyét. A zászlók pedig csak a 200 négyzetméternél nagyobb, húspulttal rendelkező boltokban jelennek meg, vagyis a hipermarketekben. A diszkontláncokat nem érinti a módosítás, mivel előre csomagolt húst árulnak. A Spar, amely talán a leginkább érintett, azt mondta a portálnak, hogy 295 szupermarketben és 34 Interspar hipermarketben kell zászlókat kitűznie.
Megkérdezték a szabályok betartását ellenőrző Nébih-et, hogy egy Szlovákiában nevelt, osztrák vágóhídon levágott, de Magyarországon kiszerelt/forgalmazott sertéskarajra milyen zászlót kell kitűzni. A válasz szerint a tartás helye és a vágás helye dönti el a zászló kérdését, ha ez a kettő megegyezik, akkor egyértelmű származási helyként ezt az országot kell megjelölni. Ha azonban más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor mindkét zászlót ki kell rakni.Forrás: G7 nyomán
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató