2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Több ezer lengyel szurkoló zarándokolt el a Jasna Górához, hogy együtt imádkozzanak a hazájukért - beszámoló

Ami a lengyel stadionokban nem lehetséges az ellentétek miatt, az Czestochowában együtt közösen valóra válik. A lengyel szurkolók és nemzetiek minden évben meglátogatják a Jasna Góra-i pálos kolostort, ami Lengyelország legnagyobb tisztelettől övezett zarándokhelye. Az épületegyüttes részben gótikus, részben barokk stílusú. A kolostor a lengyel vallási és nemzeti szabadság szimbóluma. Itt található Európa egyik legismertebb Szűz Mária ábrázolása, a częstochowai Fekete Madonna ikon, amely az 1382-es alapítás körül került a kolostorba.A kolostort Nagy Lajos királyunk alapította, majd Opolei Ulászló herceg adományozta a Pálos rendnek a 293 méter magas hegyet. Nevét is a magyar pálosoktól kapta, akik Szent Lőrincről nevezett anyaházuk nevéből kölcsönözték. Ennek helyét jelölték így: In Claro Monte Budensi (a budai Fényes Hegyen). - írja a Wikipedia.Szombat délben több ezren gyűltek össze a kolostornál, akik klubhovatartozásukat, sálakkal és zászlókkal fejezték ki. A zarándokok közül érkeztek néhányan Magyarországról, Litvániából, Fehéroroszországból és Ukrajnából is. Rajtuk kívül még jelen voltak veteránok és múzeumi igazgatók is. De, nem csak szurkolók voltak Czestochowa-ban, akadtak egyszerű családok is, akik kisgyerekekkel érkeztek.   [gallery ids="49573,49579,49574,49575,49576,49577"]   A lengyel oldalak külön kiemelik, hogy magyar testvérek is voltak. Mindenki elvihette Isten és Szűz Mária elé kéréseit 2020-as év első napjaiban. De természetesen fontos a megemlékezés is a lengyelek számára oly fontos évfordulók kapcsán, pl. a lengyel-bolsevik háború is ilyen. A résztvevők számára nem volt fontos semmilyen klubszín, csak a hazafiasság, az összetartozás, a zarándoklat és az ima. Az ellenségeskedés Jasna Górán megszűnik, az egyébként magyar alapítású pálos rend czestochowai kolostora és a kegytemplom mindenki számára nyitva van.

A Videoton szurkolói is jelen voltak

  A résztvevőkben nem csak a sport értéke helyeződik ilyenkor magasabb szintre, hanem erkölcsi és keresztény értékekben is gazdagodhatnak. Ami ma a legtisztább és legfontosabb a lengyelek számára, vagyis a hit megélése és az Istenbe vetett bizalom, ott nincs jelen az ellenségeskedés a sportban egymás ellen játszó csapatok rajongói táborai között, sem határok országok, nemzetek között vagy épp nyelvi akadályok - így volt ez most Czestochowában is. Marcin, a Cracovia Kraków drukkere hangsúlyozta, hogy
"a szurkolók nemcsak huligánokból állnak, nem csak gonoszok, amint azt néhány média BEmutatta, hanem inkább olyan hazafiak csoportja is, akik jobb Lengyelországért törekszenek".
Ezt az eseményt minden év januárjában tartják meg a fanatikusok. A Jasna Góra-i szurkolói zarándoklatot Tadeusz Duffek, a Lechia Gdansk legendás drukkere miatt szervezték, aki hosszan tartó és súlyos betegség után 2005. október 21-én hunyt el. Immáron 12. alkalommal gyűltek össze a fanatikusok. A rajongók hagyományos misével kezdték meg a zarándoklatot, amelyet Andrzej Dziega érsek tartott. https://www.youtube.com/watch?v=ndYydPXtghs Dziega érsek minden szurkolót külön-külön megdicsért:
Szurkolóként szabad, intelligens, bátor emberek vagytok!
https://youtu.be/4IPDUNNvDe4   Beszédében elmondta: - Nem igaz, hogy a lengyel nemzet meg van osztva, hogy a lengyel szívek megoszlanak - értékelte prédikációjában. - Több száz alkalommal hallom különféle megjegyzésekben, de nem értek egyet ezzel. https://www.youtube.com/watch?v=07gglM6jSAE
Mindenkinek meg kell kérdeznie magától, hogy az oszthatatlan szív, a nemzeti család, a nemzeti hit és a nemzeti cselekedet nagyszerű közösségében van-e, vagy elválasztják-e tőle.
"Az értelmezés kulcsa a szív: Lengyelország, a nemzet, Szűz Mária és Isten" - fejezte be a szónoklatát. A mise után Tadeusz Isakowicz-Zaleski szentelte meg a sálakat a 12. hazafias rajongói zarándoklat során Jasna Góra-ban. A kolostor falaira ezúttal nem engedélyezték a transzparensek elhelyezését, ami meglepő volt. A szokásos pirotechnikai show 16:30-kor kezdődött. https://www.youtube.com/watch?v=y1auIVXyuWE A fanatikusok a lengyel Himnusszal kezdték az eseményt, majd több rigmussal folytatták:
Isten, becsület, haza   Köszönet és dicsőség a Hősöknek!
https://www.youtube.com/watch?v=VOZXvtl37Oo Mindenesetre ez egy tanulságos túra volt. Ezt az eseményt még nem nagyon mutatta be senki Magyarországon.
Hazánkban a kommunisták borzalmas pusztítást végeztek több évtizeden keresztül. Kiírtottak mindent belőlünk. Pl. Rákosi Mátyás leromboltatta a Regnum Marianum-ot, Mindszenty Józsefet bebörtönözték és így tovább. Ma is ezeknek a szellemi örökösei pusztítanának legszívesebben. Akkor is mindent betiltottak, ami magyar volt és keresztény, ma is zavarja őket. Be kell látnunk, hogy mi nem a nulláról kezdjük, hanem a súlyos mínuszról. A lengyelek előnye, hogy soha nem voltak megosztottak, a vallásban sem. Nálunk már 500 éve kibontakozott a katolikus-református ellentét. Nekünk vissza kell térni Mindszenty, Prohászka tanításaira, viszont az nem megy egyik napról a másikra. Üdvözlöm a kormány törekvéseit, amit a vallásért tesz, de ezt nem lehet "elvárni". Amit a lengyeleknél láttam, az valami csoda. Nem lehet tanítani, utánozni, az egy belülről fakadó érzés. Az a megoldás, ha a papok elkezdenek politizálni, mint ahogy azt régen tették és nevelik a közösségeket. Így lehet ellenállni a tomboló liberalizmusnak. Ha, ők megcélozták a fiatalokat, és fertőzik a mindennapjainkban, akkor nekünk is meg kell találni az ellenszerét és minden fórumon nevelni. A hit az, amitől rettegnek. Pont ezt kell megerősítenünk. Ha, van hitünk, akkor mindenre képesek vagyunk. Nem értek lengyelül, de azért együtt éltem a lengyel pap beszédével. Salvinit többször kivettem a szavaiból, plusz az antikrisztus szót és a kommunizmust is. (Lehet, hogy Orbán is volt, nem értettem.)

"Better Dead Than Red - Inkább halott, mint vörös". A lengyelek sem kérnek a komcsikból. Így vagyunk ezzel mi is. Ma is a vörös terror akar ránk törni. Olyan veszélyek leselkednek ránk, mint 1919-ben, a Lenin-fiúk le akarnak csapni.

  Ezek a kulcsszavak. Nincsen már értelme pártokról beszélni. Két pólus alakult ki hazánkban is. Van egy keresztény, nemzeti, hazáját féltő oldal és egy vadliberális moslék, amihez ma már pl. a korábban szélsőjobboldali eszméket propagáló Jobbik is csatlakozott. Ez vagy az. Nekünk a hazánk az első, a vallásunk és a jobboldali értékek. Az ellenzékben ennek a nyomai sincsenek meg, csak Brüsszelt akarják kiszolgálni, hiába mondja magát hazafinak Gyurcsánytól Jakabig minden politikus. Látjuk a folyamatot Nyugat-Európában és a nagy világban. Már gender szokásoknak megfelelően helyezik el a templomok falaira az oltárokat, vagy felgyújtják, mint a Notre-Dame-ot. Angliától Németországig mecsetek épülnek és rombolják le a templomokat. Chilében a papot dobják ki az antifasiszták mise közben. Divat lett a kereszténységet rombolni és gyalázni. Az összes vallással ellentétben minket nem véd semmilyen törvény, bármit meg lehet tenni. Mindenkinek javaslom, egyszer menjen ki és tapasztalja meg a lengyel testvéreink fanatikusságát. Vagy ez a januári zarándoklat vagy a november 11. Nem fogtok csalódni bennük soha!
 

További fotók:

[gallery ids="49528,49530,49531,49532,49533,49534,49535,49536,49537,49538,49539,49540,49541,49542,49543,49544,49545,49546,49547,49548,49549,49550,49551,49552,49553,49554,49555,49556,49557,49558,49559,49560,49561,49562"]

További fotók ITT!

 Bede Zsolt - Vadhajtasok.huT.me/bedezsolt  |  Vk.com/bedezsoltiFotók: Dziennikzachodni.pl 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató