Vadhajtások

Kamu Geri ismét hazudozik az uniós pénzekről

Karácsony Gergely egyszerűen képtelen abbahagyni a hazudozást a 2021 után Magyarországra érkező uniós források kapcsán, írja az Origo. A főpolgármester egy televízióműsorban arról beszélt, hogy a következő uniós költségvetési ciklusról szóló kormányzati anyagban nincs benne a klímavédelem, az innováció és a társadalmi leszakadás megállítása. Ezzel szemben az Origo birtokába került dokumentum szerint, ha elfogadják majd az uniós büdzsét, akkor ezekre a területekre rengeteg forrás érkezhet majd. Egyelőre nem tudni, Karácsony miért állított valótlant a kormányzati ajánlásról: egyszerűen hazudik, el se olvassa a dokumentumokat amiről beszél – vagy olvassa, csak nem érti, mert angolul van. Az utóbbi lehetőséget azért sem kizárható, mert a főpolgármesternek nincsen nyelvvizsgája egyetlen élő vagy holt nyelvből sem.

Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn az ATV-ben amellett, hogy kínosan magyarázkodott a Népszava álhírével kapcsolatban egy olyan kijelentést is tett, mely szerint az uniós forrásokra vonatkozó kormányzati javaslatban az szerepel, hogy

három célterület van, amelyek fontosak, de nem az Európai Uniós prioritásokat követik: nincs benne a klímavédelem, az innováció, a társadalmi leszakadás megállítása.

Ezt cáfolja az Origo birtokába jutott dokumentum, melynek tanulmányozása során kiderült, ha Karácsony egy egyébként kormányzati munkaanyagról beszél úgy, mint a kormány álláspontjáról, akkor vagy szándékosan vezeti félre a választókat, vagy egyszerűen nem tud angolul. Fontos megemlíteni, hogy az ominózus kormányzati anyag nem egy, az unió által elfogadott terv, hanem csupán egy ajánlás. Ráadásul még elfogadott büdzséje sincs az uniónak a 2021-27-es időszakra.

A kormányzati javaslat szerint három nagy területre költenék el az uniós forrásokat. Az egyik terület a versenyképes gazdaság programja lenne. A kormányzati tervek szerint innovációra (Research, development, innovation) a teljes uniós támogatási összeg 13 százalékát költenék.

A kormányzati anyag szerint a másik terület a versenyképes infrastruktúra operatív program lenne. Abban a fejezetben 8 százalék jutna a megújuló energiák támogatására (Renewable energy economy), de szintén 8 százalék jutna a városi és elővárosi közlekedés környezetbarátabbá tételér.

A kormányzati tervezet szerint a megújuló emberi erőforrások operatív programra pedig a források 14 százaléka jutna. Ebben a fejezetben szerepel az, hogy többek között a befogadásra (inclusion) 4 százalék, az anyagi depriváció csökkentésére (Reducing material deprivation) egy százalék, míg két százalék jutna társadalmi felzárkóztatásra, fejlesztésre (social development).

Forrás: Pestisracok.hu