2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Magyarország megbüntetését követelte a horvát soros elnökségtől a momentumos Cseh Katalin

Cseh Katalin keddi másfél perces felszólalása alatt nem volt másra képes azon kívül, hogy saját hazája ellen uszítson. Ezúttal a horvát soros elnökséget biztatta Magyarország megbüntetésére.A tegnapi nap folyamán Andrej Plenkovic, az unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Horvátország miniszterelnöke Strasbourgban mutatta be a horvát elnökség prioritásait az Európai Parlament plenáris ülésén. A horvát miniszterelnök elmondása szerint szeretne erős üzenetet küldeni azoknak az országoknak, amelyek hosszú ideje Európa előszobájában várakoznak. A plenáris vitán felszólalt Cseh Katalin, a liberális Momentum Mozgalom (RE) EP-képviselője is. Cseh felszólalásában arra szólította fel a horvát elnökséget, tegyen többet a jogállamiság helyzetének javítása érdekében. A Momentum képviselője szerint olyan időket élünk ahol „alapértékeinket figyelmen kívül hagyják”. A képviselő reményét fejezte ki, hogy Horvátország folytatni fogja a „sokak által szándékosan fékezett” Magyarországgal és Lengyelországgal szemben indított jogállamisági eljárásokat.
„Európa válaszúthoz érkezett. Önökön múlik melyik úton haladunk tovább. (...) Arra kérem a horvát soros elnökséget hogy ne becsülje le a jogállamisági eljárások fontosságát, és végre történjen előrelépés a hetes cikkely szerinti eljárásokban”
- utalt felszólalásában Cseh Katalin a lengyelek, de leginkább a Magyarországgal szembeni eljárás folytatására. A hetes cikkely szerinti eljárás megindításáról Judith Sargentini jelentése alapján tavaly szeptemberben szavaztak az Európai Parlament képviselői. Az azóta eltelt egy évben sem az osztrák, sem a román elnökség nem foglalkozott a témával, de az európai parlamenti választások és az új Bizottság alakítása miatt sem jutott rá idő.
A 7. cikkely szerinti eljárás olyan szankciókat indíthat el egy tagállammal szemben, ami akár az ország szavazati jogának felfüggesztéséhez is vezethet a Tanácsban. Ezt szeretné elérni Cseh Katalin és a Momentum.
Cseh Katalin felszólalásában utalt arra is, hogy szerinte a Magyarországgal szembeni eljárás megkezdését szándékosan napolták és hanyagolták. A liberális politikus azt üzente Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek, hogy reméli van elég önbizalma és bátorsága a horvát soros elnökségnek, hogy a jogállamiság bajnokaként cselekedjen. https://www.facebook.com/307618232709851/posts/1502019513269711/ Cseh Katalin agresszívan magyar-és lengyelellenes felszólalása azért is érdekes, mert hétfőn a Soros György lapjaként is sokszor emlegetett Politico egy listát tett közzé 2020 legígéretesebb EP-képviselőiről, amelyben Cseh Katalin neve is szerepelt. A 20 EP-képviselőt felvonultató listában azt írják a momentumos politikusról, hogy„pozícióját arra használja fel, hogy lemondassa Orbán Viktort és utat találjon a fiatalokhoz Közép-Európa szerte”.Forrás: Magyar Hírlap 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató