2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Elfogultságot jelentett a Czeglédy-ügyben a szegedi bírósági botrány főszereplője, Nóvé Ágnes

Csütörtökön írta meg a Pesti Srácok, hogy több furcsaság is történt a szintén Szegedi Törvényszéken tárgyalt Czeglédy-ügyben. Miután Czeglédy és védői támadni kezdték a kiszignált bírókat, kétszer is változtatás történt a tanács összetételében. Azután, hogy Nóvé Ágnes bekerült az ügyet tárgyaló bírói tanácsba, ráadásul két korábban az ügyészséggel egyezséget kötött és bűnösséget beismerő vádlott is visszalépett. A Pestisracok.hu cikkének megjelenése előtt megkeresték a Szegedi Törvényszék immáron csak megbízott elnökét és többek között megkérdezték azt is, hogyan tárgyalhatja Nóvé Ágnes Czeglédy ügyét, amikor mind a ketten a szegedi önkormányzat beszállítói, Czeglédy Botka ügyvédje, a bírónő pedig – amint azt a PestiSrácok kiderítette – tulajdonosa annak az építőipari cégnek, amely több százmillió forint értékben kapott munkát a Szeged városától. A hvg.hu mai cikkéből derül ki, hogy Nóvé Ágnes állítólag éppen ezt megelőzően saját maga ellen elfogultságot jelentett. Hogy milyen hivatkozással, az nem derül ki, ahogy az sem, hogy ha Czeglédy-ügyében elfogult, akkor a Szeviép-ügyben miért nem érezte magát annak. Az a kérdés is joggal merül fel, miután tavaly szeptemberben került Nóvé Ágnes a Czeglédy-ügy bírói tanácsába, hogy miért csak most, több mint 3 hónap elteltével jelentett elfogultságot. Megint indulhat a bíró-casting a Czeglédy Csaba és társai ellen folyó büntetőügyben – írja a hvg.hu, annak is az az újságírója, aki a büntetőügy kirobbanása óta támogatja írásaival a hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt politikust. A legérdekesebb az, hogy Gergely Zsófia cikke szerint éppen Czeglédy és védője, a volt szoci igazságügyi államtitkár, Hankó-Faragó Miklós  kérték Nóvé kizárását, mert szerintük nem elfogulatlan, ami az egész büntetőeljárás tisztességes voltát megkérdőjelezi. De azt a választ kapták, hogy a beadványukat meg sem vizsgálták, mert dr. Nóvé Ágnes önmagáéval szemben jelentett be elfogultságot január 13-án.  Egyszóval a továbbiakban nem vehet részt a büntetőügyben.

CZEGLÉDY ÜGYÉBEN EDDIG MINDIG VALAMI KÖZBEJÖTT

Czeglédy büntetőpere nyár elején kezdődött, előkészítő ülésen. Azóta sem sikerült Czeglédy esetében érdemi részhez jutni, valami ugyanis mindig közbeszólt.  Vagy Czeglédyéknek nem felelt meg egy kiszignált bíró, vagy az saját maga ellen jelentett elfogultságot. A Szegedi Törvényszék bíráinak jelentős része alapról kizárt, ugyanis a megelőző szakaszokban, az előzetes tárgyalásokban részt vettek.A Szegedi Törvényszéket január 14-én kerestük meg kérdéseinkkel – Mikor jelentett egyéb okból elfogultságot az eredetileg kijelölt tanács két tagja? Mivel indokolták az elfogultságukat? Az új tanácselnök dr. Molnárné dr. Mészáros Noémi, a tanács új tagja dr. Nóvé Ágnes mikor lettek kijelölve? Ki döntött a bírók kiszignálásáról a Czeglédy-ügyben? Mi indokolta éppen a jelenlegi tanácstagok kijelölését? Nóvé Ágnes bírónő az ügyben jelentett-e összeférhetetlenséget, jelentette-e, hogy családi cégük a beszállítója a szegedi önkormányzatnak, amellyel a kiemelt jelenőségű ügy elsőrendű vádlottja kapcsolatban áll, hiszen a szegedi polgármester ügyvédje? – de a mai napig semmilyen visszajelzést nem kaptunk. 

A SZEVIÉP-ÜGYBEN MIÉRT NEM ELFOGULT NÓVÉ ÁGNES?

Megkeresésünkkel ezért most az Országos Bírói Hivatal elnökéhez fordultunk, akinek a törvényszéknek írt kérdéseinket is megküldtük és megkérdeztük, milyen okokra hivatkozva jelentett éppen most a Czeglédy-ügyben Nóvé Ágnes elfogultságot. Ha az önkormányzat általi összefonódás miatt, akkor azt a Szeviép-ügyben miért nem tette meg. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a hetek óta tartó, szakemberek szerint rendszerváltás óta tapasztalt legnagyobb bírósági botrány ellenére maradhat-e a Czeglédy-ügy Szegeden.Dr. Senyei György, az OBH elnöke épp a minap tájékoztatta a PS-t, hogy egy a Szegedi Törvényszéktől független bírókból álló vizsgálóbizottságot állított fel, amely átfogó, tényfeltáró vizsgálatot folytatnak a törvényszéken. A vizsgálóbizottságnak március végéig kell jelentést tennie. Azt a Magyar Nemzet írta meg, hogy amennyiben a vizsgálat törvényi aggályokat vet fel, büntetőeljárás indulhat az érintett szegedi bírák ellen.Az OBH elnöke egyébként tényfeltáró cikksorozatunk során a Szegedi Törvényszék elnöki posztjára kiírt pályázatot is felfüggesztette, az egyetlen pályázó ugyanis a jelenlegi elnök volt, akinek személyes felelőssége is felmerülhet a botrányban. A jelenleg folyamatban lévő vizsgálat lezárultáig pedig megnyugtatóan nem lehet döntést hozni a törvényszék elnöklése kérdésében.Forrás: Pestisracok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató