Vadhajtások

Újabb pofon Kamu Gerinek, a kormány folytatja a Budapestinfót

A Miniszterelnökség tarthatja meg a jövőben a Tarlós István főpolgármester által bevezetett, ellenzéki utódja, Karácsony Gergely által megszüntetett Budapestinfót. A régi-új fórumon a Budapest kormányzati program részleteit ismertetik majd.

A Miniszterelnökség a jövőben rendszeresen tart majd Budapestinfókat, amelyen az új, karakteres Budapest kormányzati program részleteit ismertetik majd – jelentette be Fürjes Balázs Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelenlétében tegnap, a Liszt Ferenc repülőtér új, Pier–1 névre keresztelt diszkont-utasmólójának átadásán. A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy az első sajtótájékoztató a közlekedéssel, az új fapados-terminállal foglalkozik.

Több oka is van a kormánynak arra, hogy a fővárost érintő fejlesztések kapcsán sajtótájékoztató-sorozatot indítson. Az elmúlt napokban Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester egy, a Népszavában megjelent – később tételesen cáfolt – cikkre és az állítólag hozzá eljuttatott dokumentumra hivatkozva azt állította, hogy a következő, 2021–2027-es európai uniós költségvetési ciklusban a magyar kormány el akarja vonni Budapesttől az uniós fejlesztési forrásokat.

Ezzel ellentétben kiderült, nincs még döntés a következő hét évre vonatkozó uniós költségvetésről sem Budapesten, sem Brüsszelben, de az ezzel a kérdéssel foglalkozó kormányzati anyagok prioritásként kezelik a fővárosi fejlesztéseket és az azokhoz biztosítandó hazai és brüsszeli forrásokat.

Karácsonyt az ellentmondással az ATV Egyenes beszéd című műsorában is szembesítették, ahol a főpolgármester magyarázkodásra kényszerült. Ez persze nem vette kedvét a főváros brüsszeli irodáját vezető Jávor Benedeknek, Karácsony párttársának, hogy blogjában folytassa az ámokfutását, és arról írjon: nemcsak Budapest, de Miskolcot leszámítva az ellenzéki vezetésű megyei jogú városok is izgulhatnak a jövőbeni uniós fejlesztési pénzek miatt.

A kormányzati sajtótájékoztató-sorozat másik oka – amelyet a Magyar Nemzet már korábban megírt –, hogy a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy lesz-e a jövőben Budapestinfó.

A főváros sajtóirodája szerint az új főpolgármester minden fontos kérdésben tájékoztatja a sajtót, ahol feltehetik a kérdéseiket az újságírók. Mint köztudott, Tarlós István főpolgármester még 2015-ben indította el a főváros aktuális ügyeiről szóló heti, kétheti rendszerességgel megtartott sajtótájékoztató-sorozatot.

Az akár többórás hosszúságú, az interneten is közvetített fórumokon előzetes regisztráció nélkül, szemtől szembe, szabadon kérdezhették a kormánypárti városvezetőt a média képviselői, sőt civil szervezetek és ellenzéki politikusok is megjelentek időről időre a Főpolgármesteri Hivatal sajtószobájában.

Nincs megállapodás
Tovább tárgyal a főváros és a kormány a Giro d’Italia kerékpárverseny finanszírozásáról. A világ egyik legnagyobb és legnézettebb kerékpárversenye tavasszal Budapestről rajtol. Révész Máriusz kormánybiztos, valamint a főváros vezetői folyamatosan tárgyalnak a rendezésről és a költségekről, amihez még néhány százmillió forint hiányzik. Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes szerint fontos, hogy legyenek nemzetközi versenyek a fővárosban, de ezek nem kerülhetnek egy fillérébe sem Budapestnek.

Forrás: Magyar Nemzet