2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Ózdon a jobbikos polgármester az embereinek fizetést emel, a családoktól elvonja a támogatást

Miközben a polgármester embereinek több mint 100 millió forint jut majd a következő években az ellenzéki vezetésű Ózdon, addig a jobbikos vezetés a tavalyi év utolsó képviselő-testületi ülésén egy rendeletmódosításba dugta el azt, hogy 2020. január 1-től nem jár senkinek a családalapítási támogatás. Pedig három évvel ezelőtt Janiczak Dávid országosan is azzal kampányolt, hogy Ózdon minden első gyermek családja nettó 300 ezer forintot kap. Az elmúlt hetekben több botrányba keveredett a jobbikos városvezető. Kiderült, hogy január elején másfél órával hamarabb kiküldtek minden vendéget a helyi fürdőből, mert a polgármester kettesben akart maradni a barátnőjével, majd pedig napvilágot látott, hogy 2015 elején a Jobbik vezéreivel ingyen bowlingozott egy helyi bárban.
Ózdon még 2016-ban vezették be a családalapítást segítő támogatást. Ezt azok a szülők kapták meg az első gyerekük megszületésekor, akik betöltötték a 20. évüket, közülük legalább az egyik minimum egy éve Ózdon lakott a gyerek megszületésének idején, közülük legalább az egyiknek legalább 380 napja volt társadalombiztosítása.
A támogatás összege nettó 300 ezer forint volt,
és a házasság sem volt kötelező feltétel, élettársi kapcsolatban élő szülők is megkapták a pénzt. Egészen mostanáig.2016-ban a családalapítást segítő támogatás 2/2016 (II.26) - számú rendeletként született meg. Annak konkrét összege és jogosultsági feltételei a 2/2016-os rendelet 7§-ában voltak részletezve.

Elrejtették a módosítást

Legutóbb 2019. december 12-én ült össze az ózdi képviselő-testület, és a költségvetési rendelet módosításának eredményeként kikerült a jövő évi büdzséből a családalapítási támogatás. Az új rendelet 14/2019 (XII.13) - számon született meg. Az új rendelet 5 §-ának 3. pontjában szerepel az, hogy a korábbi rendeletet (a családalapítási támogatásról szóló részt) hatályon kívül helyezik. A költségvetési rendelet mostani módosítását 10 képviselő támogatta, 5 ellenezte. A testületben jelenleg 5 fideszes képviselő van, ők szavaztak a családoknak járó támogatás elvétele ellen.

Több mint 100 millió a haveroknak

A családalapítási támogatás megszüntetése azért is meglepő dolog a jobbikos városvezetés részéről, mivel a választások után az önkormányzati szakbizottságok és az önkormányzati cégek felügyelőbizottságainak létszámát és az ott megbízást kapó személyek tiszteletdíját jelentősen megemelték.
19,2 millióról 102,6 millióra emelték a bizottsági tagok díját, ha az ötéves időszakot nézzük.
 A városi Távhő Kft.-nél nem kevesebb, mint 15-szörösére emelték a tagok, ötszörösére az elnök tiszteletdíját. A városi közmű cégek felügyelőbizottságaiba delegáltak között van kutyakozmetikus, fodrász, kamionsofőr és gombaszakértő is.Forrás: Origo
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató