Vadhajtások

A Soros-szervezet szerint Magyarország az egyik legkorruptabb ország az EU-ban

A Transparency International berlini kutatói az idén is elkészítették a korrupciós ranglistát. 12 nemzetközi szervezet 13 jelentése alapján állítottak össze egy anyagot, ami szerint Magyarország Romániával holtversenyben a legkorruptabb az egész unióban. De világviszonylatban is besoroltak bennünket, a 70. helyre, Suriname-mel és a Dél-Afrikai Köztársasággal együtt. 

A TI jelentése összességében megállapította, hogy a korrupció a rendszer része lett és nem mellékhatása.

Magyarországon pedig az elmúlt évtizedben a korrupció véglegesen központosítottá vált.

Megállapításaik szerint az lett a megszokás, hogy bizonyos csoportoktól elveszik állam törvényi eszközzel vagy megvásárolják a vagyont és odaadják egy másik csoportnak, törvényesült módon.

A közpénzszivattyúk révén a jogállami normák megsértésével az adófizetők pénze magánvagyonná lényegül át – fogalmaznak. 

Megjegyzik, hogy Magyarországon a kormányt ellenőrizni hivatott állami intézmények többsége tetszhalott állapotban van.

Viszont pozitívumként említik, hogy legalább a bíróságoknak sikerül őrizniük az autonómiájukat.

Összegzésül a TI megállapítja, hogy a korrupciós rendszert uniós pénzekből tartják fenn. Az EU-pénzek magyarországi felhasználása ugyanis számos rendszerszintű korrupciós kockázatot hordoz magában. Az állami intézmények pedig ezeket a kockázatokat nemhogy nem szűrik ki, gyakran maguk teremtenek lehetőséget a visszaélésre.

Úgy vélik, jó dolog, hogy a magyar jogállamiság helyzetével 7. cikkely szerinti EU-s eljárásban foglalkoznak. Ugyanakkor szerintük gyakorlatilag nulla annak a valószínűsége, hogy tényleges büntetést kapjon Magyarország.

Forrás: Pestisracok.hu