Vadhajtások

Egy facebookos bejegyzés miatt kétezer lejes pénzbüntetést kapott Kézdivásárhely polgármesteri hivatala

Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester mellett Kézdivásárhely polgármesteri hivatalát is elmarasztalta szerdán az Országos Diszkriminációellenes Tanács. A testület azt kifogásolta, hogy a céhes város közösségi oldalán csak magyar nyelven jelentetett meg egy közérdekű hírt, ez a tanács álláspontja szerint diszkriminációnak minősül.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács hét tagja egyhangú vokssal marasztalta el Dorin Floreat a felelős gyermekvállalásra vonatkozó kijelentése miatt, határozatuk értelmében a marosvásárhelyi polgármestert tízezer lejre bírságolták, ugyanakkor Kézdivásárhely polgármesteri hivatalát 2 000 lej pénzbüntetés kifizetésére kötelezték. A döntés nem jogerős, meg lehet fellebbezni.

 

Bokor Tibor polgármester az ügy kapcsán érdeklődésünkre elmondta: a városházát a múlt év februárjában Dan Tanasă által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület jelentette fel az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál amiatt a Facebook-bejegyzés miatt, amivel 2019 februárjában azt adta hírül a városháza, hogy a sertéspestis miatt a szokásos termékvásár elmarad. A szöveget a hivatal Facebook oldalán mindkét nyelven közzétették ugyan, a kétnyelvű szöveg mellé azonban egy magyar nyelvű plakát is felkerült.

A városvezető hozzátette, amint megkapják a mostani végzést, természetesen megfellebbezik, hiszen a hivatal Facebook oldalán minden közleményük két nyelven jelenik meg.

Forrás: 3szek.ro