Vadhajtások

Szél Bernadett szerint nem biztos, hogy lesz holnap

Bernike Greta-ra aggódva figyel és úgy gondolja, hogy itt van a világvége. A Facebookon posztolta a baromságait:

Tényleg azok a közgazdászok magyarázzák el a klímavészhelyzetet, akik a végtelen növekedésben hisznek egy véges rendszerben?

„Ez igen. Az amerikai pénzügyminiszter szerint Greta Thunberg először tanuljon közgazdaságtant, aztán menjen Davosba. Közgazdász vagyok, bátorkodom elmondani a véleményemet, aztán ha a pénzügyminiszter úrnak esetleg nem szimpatikus, legyen szíves találjon másik kifogást arra, hogy miért maradjunk csendben. (Nem fogunk.) De komolyan, majd tényleg azok a közgazdászok magyarázzák el a klímavészhelyzetet, akik a végtelen növekedésben hisznek egy véges rendszerben? Kösz, inkább ne!

Ha tetszik, ha nem, szívesebben hallgatunk azokra az emberekre, azokra a fiatalokra és kevésbé fiatalokra, akik hajlandóak meghallani a tudomány vészjelzéseit és cselekvést sürgetnek. Ez itt ugyanis nem valami fura ezo-kör, ahol Greta a guru, hanem a 70-es évek óta tudjuk, hogy az ember okozta éghajlatváltozás hosszú távon hova vezet, a világ vezetői viszont úgy politizáltak, mintha nem lenne holnap. És akkor most tényleg az van, hogy nem biztos, hogy lesz »holnap«.

Vagy olyan lesz, ami nyomorúságos, és amit nem kívánok a gyermekeimnek, de senkinek sem, a pénzügyminiszter úrnak sem. Igen, tisztelt vezető politikusok, aggódunk. Mert most itt vagyunk 2020-ban és kb. 10 évünk van arra, hogy elejét vegyük annak, hogy a folyamatok visszafordíthatatlanná váljanak, ehhez képest még mindig a hatalmon levők cinikus és arrogáns beszólásait kell hallgatnunk. Meg a kifogásokat, hogy miért nem kell csinálni semmit. Az adatok szerint az elmúlt évtized volt a Föld valaha volt legmelegebb évtizede. Nincs okunk azt gondolni, hogy a következő nem fog újabb rekordokat produkálni. Struccpolitika helyett olyan vezetőkre van szükség, akik értik a fiatalok szavát és akiknek fontos a bolygó jövője! Hallják meg végre az emberek szavát!”