Vadhajtások

Salvini: vasárnap mindkét tartományban győzünk

Az olasz baloldal egyre jobban fél, mert elveszítette az egykor általa képviselt társadalmi osztályokat Matteo Salvini szerint. A jobboldali koalíciót vezető, ellenzéki Liga párt vezére azt ígérte, hogy kormányváltás jöhet a január 26-ai tartományi választások után.

Salvini minél nagyobb részvételre buzdította Emilia Romagna régió lakosságát a 26-án esedékes választásokon. Emlékeztetett, hogy hetven év óta először a Liga vezette jobbközépnek lehetősége van megszerezni a tartományt az eddig azt vezető baloldaltól.

 

– Tudom, hogy nem szabad a felmérésekről beszélni, de mi vezetünk, és ezt a választást is megnyerjük – hangoztatta Matteo Salvini.

 

Úgy vélte, a mezőgazdaságban, gyárakban dolgozókat régen a baloldal képviselte, amíg az üzemi tanácsokból át nem ültek a bankok igazgató tanácsaiba.

 

– Ma a volt olasz kommunista párt egykori főtitkára, Enrico Berlinguer, sőt Don Camillo és Peppone (a Don Camillo és a tiszteletreméltó Peppone című film két főszereplője) is a Ligára szavazna, mi vagyunk a jövő, a baloldali Demokrata Párt (PD) a múltban maradt.

Megjegyezte, a baloldal egy dolgot tud jól csinálni: újabb és újabb adókat bevezetni. Ha ez így folytatódik, még a balkonok árnyékát is megadóztatják – mondta Salvini.

 

Matteo Renzi volt kormányfő, a jelenlegi kormánypárt Élő Olaszország vezetője szerint igazi fordulatot az hozhat, ha a Salvini vezette pártkoalíció május és június között további tartományokat hódít meg. A jobbközép jelenleg 12, a baloldal 7 tartományt irányít.

 

A január 10-én közölt utolsó felmérések szerint Calabriában jobboldali győzelem várható. Emilia Romagnában a két héttel ezelőtti adatokban a PD és a Liga fej-fej mellett állt. A kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatottságát 10 százalék alattira mérték, ami a párt történelmi minimumát jelentené.

 

Lucia Borgonzoni a Liga kormányzójelöltjeként indul az Emilia-Romagna tartományban. Jó eséllyel. A volt kommunisták szerint a baloldal évtizedeken át jó munkát végzett a tartományban: iskolák, kórházak épültek, mindenkinek volt munkája, ám ez a múlt. Mára megfeledkeztek a gyárakban dolgozó, hagyományos munkásosztályról, a mezőgazdasági termelőkről, és helyettük a bankok és Brüsszel érdekeit kezdték szolgálni. Így aztán a dolgozókat mára Salvini pártja képviseli.

Forrás: Magyar Fórum