Vadhajtások

Svájc elbukott, törvénnyel védik a buzulást

Népszavazáson fogadták el a nemi alapú diszkrimináció tilalmát Svájcban.

A megjelentek közel kétharmada szavazott arra, hogy a jövőben tövény tiltsa a nemi irányultság miatti megkülönböztetést. Az új jogszabály a faji és vallási alapú megkülönböztetést tiltó törvényt terjeszti ki a szexuális orientációra.

– Fontos jel ez nemcsak az LMBT- és az emberi jogokért küzdők számára, hanem a svájci toleranciának is fontos győzelem. Igen, most már várjuk, hogy mindenki házasodhasson Svájcban is, ami eddig nem adatott meg, harcolunk érte – mondta a javaslat kezdeményezője, Mathias Reynard, szociáldemokrata parlamenti képviselő.

 

 

A népszavazást ugyanakkor nem ő, hanem konzervatív és populista pártok kezdeményezésére írták ki, akik így szerették volna megakadályozni a törvény elfogadását. A javaslat ellenzői a szólásszabadsággal érveltek.

 

– Elfogadjuk az eredményt, úgy tűnik, sikerült egyértelművé tenni, hogy több védelem jár. Mi ezzel nyilvánvalóan nem értünk egyet, de ez a vita eldőlt – mondta a populista SVP politikusa, David Trachsel.

A svájci parlament 2018 végén fogadta el az antidiszkriminációs törvény kiterjesztését. Most három kitévelével mind a 26 kantonban többséget kaptak a jogszabály támogatói.

Nem csak a liberális és centrális pártok, hanem a svájci Bundesrat is orbitális, állami kampányt tolt a törvényjavaslat elfogadása érdekében társadalmi célú hirdetés formájában és a közterületeken található plakátokon.

Ez a lényegében a Büntetőtörvénykönyv kibővítéséről szól, hogy ne csak a rassz, etnikai és vallási alapon való diszkriminációt büntessék, hanem a szexuális orientáció alapján való megkülönböztetést is.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki (régebbi, megtörtént példa) ha egy cukrász nem hajlandó elkészíteni egy leszbikus/buzi pár tortáját, akkor beperelhetik és megbüntetik a céget.
Nálunk a vendéglátásban, ha pl egy buzi pár egymással nyelvez az egyik asztalnál és zavarja a többi vendéget, akiknél kiskorú gyerek van, ha szólunk érte, megbasszák az étterem tulaját.

Diszkóban, ha egy részeg buzi végigtapizza az embereket és valami megvédi magát (betöri az orrát) akkor nyilván a heteró srácot veszik elő. Nagyon durván ki fogják használni ezt a kiskaput.

2 jobboldali svájci párt ellenezte az elfogadását a Svájci Néppárt (SVP) és Svájci Nemzeti Orientációs Párt (PNOS).

Forrás: Soros news nyomán