Vadhajtások

Eladhatta székhelyét az MSZP

Érdekes dolgok derültek ki a parlament honlapján közzétett adatokból.

A Magyar Nemzet szúrta ki, hogy a parlament honlapján közzétett adatok szerint Tóth Bertalan csak januárban összesen 50 millió forint értékben rendelt meg különböző szolgáltatásokat. Tanácsadói tevékenységre, tanulmányokra, elemzésekre az elnök-frakcióvezető 33 milliós megbízást adott a párthoz közeli Sapienza Kft.-nek, egy mindössze hat hónapos időszakra.

A lap szerint továbbá a Villányi út 11–13. szám alatti ingatlanon lévő 217 négyzetméter alapterületű irodahelyiségek egész éves bérlésére az MSZP elnöke 10,5 milliós szerződést kötött a Sapienza Plus Kft.-vel.

Ez már csak azért is érdekes, mert a szocialisták korábban hevesen tagadták, hogy eladnák a családi ezüstként számontartott Villányi úti székhelyüket, amely a párt által alapított Villányi úti Konferencia-központ és Szabadegyetem Alapítvány tulajdona.

A lap szerint minden jel arra utal, hogy ha nem is az egészet, de egy részét mégis eladhatták a 6 ezer négyzetméteres ingatlannak, amit most visszabérelnek. A cégadatok szerint a Sapienza Plus Kft.-t tavaly alapították, tevékenysége pedig „saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése”.

A Sapienza Kft. 2019 januárjában – amit addig az MSZP korábbi pártpénztárnoka, Puch László tulajdonolt – egy új leánycéget alapított az új vezető, Török Ottó vezetésével, ez lett a Sapie­nza Plus. Egyébként magától a Sapienza Kft.-től 2011 és 2019 eleje között az MSZP összesen 411 millió forintért rendelt tanácsokat, elemzéseket és nyomdai szolgáltatásokat.

Januárban Tóth Bertalan végül még egy 7 millió forintos szerződést is kötött a „Google G Suite szoftver licenc viszonteladói értékesítésére, valamint kapcsolódó szolgáltatások nyújtására” az Aliz Technologies Kft.-vel.

Magyar Nemzet megjegyzi azt is, hogy Tóth Bertalan igazi rekorder a megbízási szerződések terén, hiszen csak 2017-ben 67 alkalommal több mint 200 millió forintot költött ilyen célra a számára nyújtott támogatásból. De az is kiemelkedő összegű megbízás volt, amit tavaly márciusban kötött az MSZP a Szociális Demokráciáért Intézet Nonprofit Kft.-vel, mindössze négy hónapra. Ez egy 35 millió forintos elemzői, tanácsadói szerződésről szólt.

Forrás: 888.hu