2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kamu Geriék 59 milliárd forint hitelt hívnának le 2023-ig

Elkészült Budapest 2020-as költségvetése, ezzel kapcsolatban nyilatkozott a Népszavának Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, aki elmondta, hogy nagyon kell figyelniük, mire van pénz és mire nincs. A tervezet mindenki számára nyilvánosan elérhető lesz online, épp akkortól, amikortól a képviselők is megkapják azt. Kereskedelmi hitelt a főváros nem tervez felvenni (ráadásul ehhez jóváhagyásra van szükség a kormánytól), ugyanakkor hitelre szükségük lesz, mert egyre drágább Budapest üzemeltetése (idén 18 milliárddal kerül többe, mint tavaly), ezért úgy tervezik, hogy 2023-ig lehívják az Európai Beruházási Bank 99 milliárdos keretéből megmaradt 59 milliárdnyi hitelt. Ennek előnye, hogy nem kereskedelmi hitel, és kormányzati jóváhagyásra sincs szükség hozzá.A következő évek kiemelt projektjei közé tartozik az M3-as metróvonal korszerűsítése, az aluljáró szinten felújítása és akadálymentesítése, ami kb. 17 milliárd forintba kerül. Ennél is nagyobb beruházás a Lánchíd felújítása, amire 23,4 milliárd forintot terveztek be. A költségvetésbe nem kalkulálták még be a kormány buszvásárlásra ígért 3,2 milliárd forintos támogatását, mert arról még nem született szerződés. Kissék úgy tervezik, hogy kialakítják az
ESÉLYTEREMTŐ VÁROS KÉPÉT
  • Bevezetik az évi egyszeri 20 ezer forintos rezsitámogatást, amit a leghátrányosabb helyzetű 20 ezer család kap meg, úgy, hogy jóváírják majd a rezsiben.
  • Külön juttatást kapnának a közfoglalkoztatottak.
  • Január elsejétől ingyen kapják a BKV-bérletet a regisztrált munkanélküliek
  • A fővárosért évek óta dolgozó munkavállalók és köztisztviselők, közalkalmazottak 2020-tól Budapest pótlékot kapnak, hogy elismerjék a város lakóiért végzett munkát és kompenzálja az alacsony keresetűek jövedelmét.
Forrás: Index
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató