2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Az ENSZ menekültügyi intézményének jelzésével ellátott autót láttunk a vajdasági Oroszlámoson

Péntek reggel elindultunk a Délvidékre, mentünk egy kört, mivel hallottuk, hogy egy újabb migránsmenet szerveződik.Dél körül Röszkénél mentünk át a határon, majd ellátogattunk Magyarkanizsára, Törökkanizsára, Oroszlámosra, illetve a magyar-szerb-román hármashatár közelében lévő Kübekházára, ahol véget ér a határkerítés. [gallery ids="53181,53182,53183,53184,53185"] A röszkei határátkelőhely is úgy néz ki, mint egy háborús övezet, de most azért nyugodtnak nevezhető a helyzet. Kisebb csoportosulásokat láttunk csak a szerb oldalon. Magyarkanizsára érve az egyik téren kb. két tucatnyi migráns várta Gyuri bácsi üzenetét. Ezután a hármashatárig csak néhány kószáló migránst vettünk észre az úton. Az Informátor is forgatott a Vajdaságban, a helyiekkel is beszélgettek: https://www.youtube.com/watch?v=QJfxEyJJTRE   Mi viszont figyelmesek lettünk egy ENSZ rendszámú autót láttunk Oroszlámos nevű falu szélén:

UNHCR - az ENSZ menekültügyi intézménye

A Wikipedia szerint: E szerv fő feladata, hogy védje és támogassa a menekültek jogait, akik egy kormányhoz vagy az ENSZ-hez fordulnak; valamint segíti hazatelepülésüket vagy letelepedésüket. Székhelye Svájcban, Genfben van és tagja az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Csoportjának. A UNHCR 2 Nobel-békedíjat nyert, először 1954-ben majd 1981-ben.
Az UNHCR RRCE - Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának közép-európai képviselete a budapesti irodában működik.A Kronen Zeitung értesülése tévesnek bizonyult. A Valentin-napi migránsmenetet egyelőre Boszniában szervezik. A boszniai Velika Kladusán lévő migránstábor hétszáz lakója készül tiltakozó akcióra, ők a boszniai ellátás, illetve a horvát rendőrök fellépése miatt akarnak tüntetni. Bő egy hete hasonló menet jutott el Tompa határátkelőhöz.Az M1 stábjának azonban többen arról nyilatkoztak: készülődnek, ugyanis azt tervezik, hogy szombaton a horvát határ felé indulnak tiltakozni. https://youtu.be/T1ggO_QWkOs Azt, hogy ki szervezte a tüntetést nem lehet tudni, de egy az M1 stábjához is eljutott felhívás alapján arra lehet következtetni, hogy a szervezők nem bízták a véletlenre. Angolul, franciául és arabul is kiírták: minden táborlakót arra szólítanak fel, hogy február 15-én induljanak a horvát határhoz, hogy ott tiltakozzanak a rossz bánásmód, a horvát rendőrök fellépése, és a boszniai életkörülményeik miatt. Eközben mi is ellátogattunk a Vajdaságba:  Bede Zsolt - Vadhajtasok.huT.me/bedezsolt  |  Vk.com/bedezsolti
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató