Vadhajtások

Gyurcsány bőkezű a barátaival

Gyurcsány Ferenc milliókat adott a barátainak a DK-frakció pénzéből – írja az Origo.

Az Origo szerint Gyurcsány Ferenc egykori kommunikációs tanácsadója és minisztere a legnagyobb nyertese azon szerződéseknek, amelyeket az elmúlt 20 hónapban kötött a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciója. A szerződések alapján Dessewffy Tibor és Ficsor Ádám cégei több mint 100 millió forinthoz jutottak – írja a portál. Mindezek mellett Kálmán Olga, Czeglédy Csaba és a Pa-dö-dő együttes sem járt rosszul – teszik hozzá.

A 9 fős DK-s képviselőcsoport összesen 164 szerződéssel megközelítőleg 240 millió forintot költött a 2018-as országgyűlési választás óta 

– írta a HVG.

100 millió a barátoknak

2019 elejétől júniusáig tartó időszakra szólt az SGP Analytics Kft. megbízása is, 38,5 millió forintért. A cég feladata részben átfedi, részben kiegészíti a Big Datáét. Az Újlengyelbe bejegyzett cég tulajdonos-ügyvezetője a kft. 2019-es név- és tulajdonosváltásáig az a Suga Gábor Patrik volt, akinek másik cége, az ugyanezen címre bejegyzett Marketing and Analytics Kft. 2019 júliusa és decembere között 25,3 millió forintért szintén nemhogy hasonló, hanem teljesen azonos feladatokra szerződött a DK-frakcióval. A frakció tavaly decemberben egy újabb, ez év januárjától júniusig szóló megbízást is kötött a céggel, a korábbiaknál is magasabb összegért, 43,1 millió forintért.

A cég ügyvezető-tulajdonosa a miskolci Suga Gábor Patrik, akihez fiatal kora ellenére 14 cég köthető közvetlenül. A Marketing and Analytics Kft.-vel azonos címen működő másik cégben, a Smart Data Solutions Kft.-ben 2016 és 2018 között tulajdonos volt a már említett Dessewffy Tibor, és Gyurcsány Ferenc másik régi bizalmasa, egykori miniszterelnöki kabinetfőnöke, Ficsor Ádám is.

Több mint 10 millió forint Czeglédy Csabának

Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját 2018 augusztusától folyamatosan foglalkoztatja jogi tanácsadás, jogszabályok véleményezése, állampolgári panaszok intézése, önálló indítványok és beadványok készítése jogcímen a képviselőcsoport. A két fővárosi DK-s polgármestertől is megbízást kapó egykori MSZP-s politikus irodája havi 700-700 ezer forint + áfás díjazásért dolgozik. Míg más képviselőcsoportoknak hat-hét, vagy még több jogi tanácsadó dolgozik, a DK-nál Czeglédyé a frakció egyetlen jogi feladatokra szóló, eddig összesen 11,9 milliós megbízása is.

Forrás: Origo