Vadhajtások

Tizennégy ingatlan, milliós fizetések – Itt van Karácsony Gergely és a fővárosi ellenzékiek vagyonnyilatkozata

Közzétették a Fővárosi Közgyűlés tagjainak vagyonnyilatkozatait, a dokumentumokból sok értékes információval gazdagodhat a szemfüles olvasó. Mi is végigböngésztük a nyilatkozatokat – néha kikerekedett szemmel, értetlenül meredtünk a monitorra –, így tudtuk meg például azt, hogy Karácsony Gergely főpolgármesternek nem igazán sikerült értelmeznie a vagyonnyilatkozat előírásait, vagy ha mégis, akkor ezt ügyesen titkolja. Majd górcső alá vettük Dorosz Dávid, Gy. Németh Erzsébet, Tüttő Kata és Kerpel-Fronius bevallásait is, és természetesen nem hagyhattuk ki a fehér, keresztény embereket rémisztő képződményként aposztrofáló Niedermüller Péterét és a kispesti Gajda Péterét sem.

Izgalmas felfedezésekkel gyarapodhat az, aki végigböngészi a fővárosi közgyűlés tagjai által közzétett vagyonnyilatkozatokat. Mivel a balliberális média elfelejtette ízekre szedni – mint ahogyan azt egyébként Tarlós István főpolgármestersége alatt előszeretettel tették –, kíváncsiak voltunk arra, miért is övezi ekkora csend azokat. Erre rögtön Karácsony Gergely bevallásánál választ is kaptunk: a főpolgármester ugyanis nem igazán vette figyelembe a kitöltési útmutatót, így nem sikerült feltüntetnie azt sem, hogy Budapest melyik kerületében rendelkezik ingatlannal és abban mikor szerzett tulajdonjogot.

 

Karácsony Gergely hiányos vagyonnyilatkozata

 

Karácsony Gergelynek – a dokumentum szerint – nincs gépjárműve, nem rendelkezik megtakarítással, értékpapírral, jelentősebb vagyontárggyal, van viszont egy 19 millió forintos banki hiteltartozása. Azt viszont nem tudtuk meg, hogy ezt miből is törleszti, mivel a havi tiszteletdíjának összegét nem árulta el. Helyettese, Dorosz Dávid viszont a vagyonnyilatkozat szerint egész jól keres, ráadásul 3 millió 350 ezer forintnyi pénzzel is elbüszkélkedett, miközben Karácsony Gergely munkáját segíti. A dokumentumból az is kiderül, hogy nincs ingatlantulajdona, van viszont autója: egy 2005-ös Ford Focussal rendelkezik, amit ajándékba kapott, és van egy közel 14 millió forintos pénzintézeti számlakövetelése is, amit egy 220 ezer forintos pénzintézeti tartozás is tetéz.

 

Dorosz Dávid 3 millió 350 ezer forintos havi fizetéssel rendelkezik

 

Gy. Németh Erzsébet több ingatlannal is rendelkezik, és képzeljék, neki sikerült teljesen előírás szerint kitöltenie a vagyonnyilatkozatát. Kiderült: ő 1 341 000 forintot visz haza havonta, és neki is van pénzintézet felé tartozása (egy 2 és egy 2,350 milliós).

Karácsonnyal ellentétben neki sikerült értelmeznie a dokumentum előírásait

 

Kerpel-Fronius Gábor három ingatlantulajdoni részesedést tüntetett fel vagyonnyilatkozatában, valamint kiderült az is, hogy egy Ford Mondeo kombit vett 2019-ben. A momentumos politikus több megtakarítással is rendelkezik, illetve egy 8,6 milliós pénzintézeti követeléssel. Karácsonyhoz hasonlóan neki sem sikerült feltüntetnie a havi illetményére vonatkozó díjat.

Tüttő Kata viszont tizennégy ingatlanra vonatkozó adatsort töltött ki. A budapesti és vidéki ingatlanok mellett egy 2005-ös Suzuki Swift van a nevén, amit a nagy értékű ingóságok közé sorolt be, ahol egyébként 26 milliós értékpapírt is rögzített.

Egy Suzuki Swift és egy 26 milliós Magyar Állampapír Plusz is szerepel Tüttő bevallásában a tizennégy ingatlan mellett

 

A képviselők közül Gajda Péter és Niedermüller Péter vagyonnyilatkozatába kukkantottunk bele, így tudtuk meg azt, hogy Gajda három ingatlannal és egy 2014-es Audi A3-as gépjárművel rendelkezik. Neki is jó befektetési lehetőségnek tűnhetett az állampapír: hét tételt tüntetett fel ezekből.

Mégsem annyira értéktelen a magyar állampapír, mint ahogyan azt az ellenzék hangoztatja?

De talán még izgalmasabb, hogy 30 milliós tartozásról számol be, méghozzá magánszemély felé. Sajnos, nem részletezi, hogy kinek és miért is tartozik ekkora összeggel…

Egymilliós fizetés a munkájáért, mellette egy harmincmilliós tartozás… nem lehet könnyű a XIX. kerületi politikus élete

 

Niedermüller Péter vagyonnyilatkozatának ismertetése sem maradhat ki a sorból: képzeljék, a DK alelnöke egy társasházi lakás 50 százalékos tulajdonosa, amit 2015-ben vásárolt, és van autója is, egy Škoda Kodiaq, amire 2018-ban tett szert. Kíváncsiak voltunk a tartozásokra is, de “csak” egy 115 ezer eurós, pénzintézet felé való kölcsönre utaló bejegyzést találtunk, magánszemélyek felé való tartozást nem. Mint arról korábban írtunk: tetemes tartozásokat hagyott maga mögött Niedermüller Péter, amikor egyik pillanatról a másikra lelépett a berlini Humboldt Egyetemről.

Az Origo információi szerint a berlini Humboldt Egyetem egy meglehetősen felháborodott hangvételű levelet küldött szét a világ számos tudományos intézetének, amelyben Niedermüller Péter érthetetlen viselkedésére hívta fel a társszervezetek figyelmét. A levél a Magyar Tudományos Akadémiához is eljutott, és hosszú ideig olvasható is volt a Néprajzi Kutatóintézet faliújságján. Mindezt pedig azzal próbálta elsimítani, hogy az egyetem felé olyan információkat juttatott el, amelyek szerint ő súlyos beteg. Arról nem tudni, hogy rendezte-e a tartozását, de tény, hogy ebben a nyilatkozatában nem szerepeltette adósságként.

Forrás: Pestisracok.hu