2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Kamu Geriék megreformálják a parkolást is

Mind a fővárosi közgyűlés, mind a kerületek hozzányúlhatnak a parkoláshoz. A külső városrészekben viszont nem kell számítani változásra.A fővárosi közgyűlés módosíthat azon a rendeleten, amely megszabja a zónákat, a parkolódíjakat és azokat a napokat, amikor fizetni kell – írja a Világgazdaság.A lap szerint a közgyűlés dönt a zónákról és a parkolódíjakról, valamint azokról a napokról is, amelyeken fizetni kell a parkolásért. Ezt jelenleg egy 2010-ben elfogadott rendelet szabályozza. Budapesten 110 ezer fizetős, közterületi parkolóhely van, ebből egy 2018-as kimutatás szerint csaknem 8500 a fővárosé, a többi a kerületeké. Utóbbiaknak a kedvezményrendszer meghatározásában van mozgásterük. A VI. kerületi önkormányzat szerint a szabályozás módosítása a dugódíj esetleges bevezetése miatt kerülhet napirendre, illetve amiatt az önkormányzati cél miatt, hogy a lakosság a lakóhelye közelében parkolhasson. A terézvárosi önkormányzat úgy nyilatkozott, hogy egy olyan rendszert akarnak kialakítani, "amely lehetővé teszi, hogy a helyiek előnyt élvezzenek, és bizonyos parkolóhelyeket csak itt élők használhassanak".A kerületek egyébként egyenként is készülnek változtatásra.
  • Újpesten márciusban állnak neki egy átfogó parkolási koncepció megalkotásához, mert még nem tettek eleget annak a fővárosi rendeletnek, amely szerint a főváros egy parkolási zónát alakított ott ki négy övezettel.
  • A II. kerületben újragondolnák az övezeteket és a díjszabást is.
  • Az I. és a VII. kerületben a bérlők kedvezményeit szűkítenék.
  • Az V. kerületben az autók parkolóházi elhelyezésének a lehetőségét bővíthetik.
  • A XI. kerületben önálló parkolási céget hoznak létre és előkészítik a parkolási övezeteket érintő módosításokat.
  • A XV., a XVI., a XVII., a XVIII., a XX., a XI. és a XXII. kerületekben élőknek viszont nem kell számítaniuk változásra, ott nem nyúlnak az ingyenes parkoláshoz.
Forrás: ATV
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató