Vadhajtások

Törvénysértő módon kaphat évi négymilliós fizetést az MSZP-s polgármester

Közzétették a Fővárosi Közgyűlés tagjainak vagyonnyilatkozatait, az egyik dokumentumból kiderül (4. oldal), hogy Őrsi Gergely tavaly októberben megválasztott II. kerületi polgármester egy összeférhetetlenségi szabályt áthágva vehet fel felügyelőbizottsági elnöki fizetést, írja a Mandiner.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény (Mötv.) 72. szakasz 2. bekezdése szerint

a 3000 fő feletti lakosságszámú település főállású polgármestere – a tudományos, oktatói, lektori, szerkesztői, művészeti, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony kivételével – egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, más kereső foglalkozást nem folytathat, nem lehet gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja.

Ez a szabály ugyanakkor nem zavarta az ellenzéket a pénzosztásnál, Őrsi a vagyonnyilatkozata szerint a FŐKERT Zrt. felügyelőbizottsági elnökeként havi bruttó 322 000 forintot visz haza. Az Mötv. szerint viszont Őrsi összeférhetetlen módon kapja ezt a kifizetést, az így felvett „kiegészítő” fizetése éves szinten bruttó közel 4 millió forintra rúghat.

Forrás: Mandiner