2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

A budapesti Berzsenyi Gimnázium tanulóit bevonták a NAT ellenes kampányba a hungarofób tanárok

A táblafejű tanárcsapat a diákokat is bevonta a tiltakozásba, pedig Wass Albert 2012 óta a NAT része.

https://youtu.be/TCUfa0FHmTMSzéleskörű felháborodást és tiltakozást váltott ki a NAT tervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete akciójának köszönhetően pedig táblafejű tanárok képei zúdultak ránk a közösségi platformokon. A #nonat hashtaggel felcímkézett fotók között a “legdurvább szöveg” képzeletbeli kategóriában egyértelműen a “nem tanítok fasiszta írót” bizonyult győztesnek, bár azért némiképpen elgondolkodtató, hogy Wass Albert életművének tanítása mégsem a 2020-as Nemzeti Alaptanterv újítása, azt már a 2012-es is tartalmazta. Ráadásként már a diákok is tiltakoznak a NAT ellen, nyilván teljesen önkéntes alapon téve ki magukat a politikai pufferelésnek. Mindezek apropóján kedden megragadtuk az alkalmat Rétvári Bence sajtótájékoztatóján, hogy megkérdezzük az Emmi parlamenti államtitkárától: megengedhetik-e maguknak pedagógusok, hogy elszabotálják és lefasisztázzák az új Nemzeti alaptantervet, és politikai akcióikba az általános- és középiskolás diákjaikat is bevonják.
Különös fáziskéséssel kezdtek el hisztériázni a pedagógusok a NAT megjelenését követően Wass Albert tanítása miatt, ez ugyanis már a 2012-es NAT is magába foglalta. Természetesen nem feltételezzük, hogy eddig fogalmuk sem volt arról, hogy mi szerepel a Nemzeti Alaptantervben, de elgondolkodtató, hogy miért váltott ki belőlük ekkora tiltakozást egy, már eddig is szereplő tétel.Érdekes, hogy nyolc év kellett ahhoz, hogy Wass Albert fasisztává váljon a szemükben. Többen ugyanis “nem tanítok fasiszta írót” táblával a fejük helyén pózoltak, hogy ezzel is demonstrálják nemtetszésüket.Pikáns, hogy a hangadó pedagógus szervezetek közül 2012-ben nem háborodtak fel azon, hogy a végső változatba bekerült Nyirő József és Wass Albert is. Igaz, akkor még nem tartották fasisztának őket, hanem a “nemzeti radikális” kategóriába sorolták. Wass Albertről úgy nyilatkoztak, hogy “inkább népszerű lektűríró, ekként helye lehet az irodalom határterületei érettségi tételtípusban, de nem a Nemzeti alaptantervben”.

DIÁKOKKAL A NAT ELLEN

Gyerekek csoportja formázza a pedagógus szakszervezet által kitalált és használt hashtaget: “no nat”, azaz nemet mondanak a Nemzeti Alaptantervre. Kérdés, hogy vajon a képen látható gyerekek mennyire ismerik a NAT tartalmát, tudják-e, mi ellen tiltakoznak és azt maguktól teszik-e. Az is érdekes kérdést vet fel, hogy ki buzdította őket erre és ki örökítette meg a fotót, és ki tette fel a világhálóra? A bónuszkérdés persze az, hogy a szülőktől kaptak-e jóváhagyást mindehhez, és ha igen, tudták-e, hogy gyermekeik politikai céllal készült fotón szerepelnek majd?A budapesti Berzsenyi Gimnázium tanulói a bejegyzés szerint más intézmények diákjait is arra buzdítanak, hogy álljnak a tanárok mellé és együtt tiltakozzanak az új NAT ellen. Ön szerint van olyan diák, aki érti, miről is van szó? És olyan, aki retorziótól való félelem nélkül tudná azt mondani, hogy ebben nem vesz részt…?Forrás: Pestisracok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató