2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

A CEU-t annyira elüldözte a kormány Budapestről, hogy migránsdiákoknak hirdet ösztöndíjas képzést

A Közép-európai Egyetem (CEU) menekült hátterű hallgatók számára kínál ösztöndíjas képzést, mindezt a magyar fővárosban. Tudják, ahonnan elvileg elüldözték a Soros-egyetemet. A CEU egyébként a tanulmányok négy éve alatt nem csupán a tandíjat, hanem a kollégiumi szállást is finanszírozza a migránsdiákok számára.
Emlékezetes: több tüntetést is szerveztek a CEU állítólagos üldöztetése és bezárása miatt, sőt aláírást is gyűjtöttek a témában. 

„Európa nem hallgathat, amikor a civil társadalom, illetve maga a tudomány elől veszik el a levegőt, ahogy az történik éppen Budapesten a Közép-európai Egyetemmel (CEU)”

– mondta 2017-ben Frank-Walter Steinmeier német államfő az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, de hivatkozási alapként szolgált a (ál)hír a Judith Sargentini jelentéséhez is.A CEU-miatt élőlánc és tüntetéssorozat is volt, annak ellenére, hogy a magyar kormány folyamatosan azt hangoztatta, szó sincs az egyetem bezárásáról. A politikai korbácsként használt CEU-ügy az ellenzéki pártok kedvelt eszközévé vált, a tanszabadság, az oktatásjogok élharcosai egészen Brüsszelig futottak a magyar kormány ellen hangolni a nemzetközi közvéleményt.Érdemes felidézni azt is, hogy Michael Ignatieff, az intézmény rektora azt írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek:

 „a hét folyamán a sajtónak adott nyilatkozatai során az eddigi legvilágosabb jelét adta annak, hogy 2019. január elsején a kormányuk ki fogja szorítani a CEU-t Magyarországról.”

A külügyminiszter a nyílt levélre adott válaszában újra politikai blöffről beszélt.

Pedig a CEU tényleg elmegy.

– húzta alá a 168 Óra, amelynek úgy tűnik, egyáltalán nem sikerült fején találni a szöget, hiszen a CEU azóta is működik a budapesti campusán, sőt, mint láthatjuk, menekült háttérrel rendelkező hallgatóknak kínál négyéves képzési lehetőséget Budapesten. Vajon erről miért hallgatnak a balliberális médiában?Forrás: Pestisracok.hu 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató