2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

KDNP: El kell gondolkodnunk azon, hogy a strasbourgi bíróság hatályát felfüggesztjük-e

A kisebbik kormánypárt politikusa szerint

Magyarország mondja fel az Emberi Jogok Európai Egyezményét!

Az Emberi Jogok Európai Egyezményére hivatkozva marasztalták el többször is a magyar államot. A KDNP most ennek a felmondását javasolja.

"El kell gondolkodnunk azon, hogy a strasbourgi bíróság hatályát felfüggesztjük-e Magyarországon, az emberi jogok helyzete enélkül is biztosított".

Így fogalmazott Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka csütörtökön a parlamentben, a börtönkártérítések felfüggesztéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában. A képviselő erősen nyitott: azt mondta, "bűz van Strasbourgban", a bíróság precedens ítéleteivel támogatta a börtönbizniszt, magyar bíróságokkal együtt a bűnözők oldalára állt. Szerinte ez nem előremutató európai joggyakorlat. A bíróság ellen érvelve felhozta a bangladesi menekülteknek megítélt kártérítést is. "A strasbourgi döntések sértik az állam kompetenciáját, az ítéletek mögött globális csoportok érdekei húzódnak meg" – mondta.

Éppen ezért szerinte "itt az idő, hogy az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásáról, vagy bizonyos pontjainak felfüggesztéséről gondolkodjon el a kormány".

A Vejkei által hivatkozott egyezmény harmadik cikke mondja ki, senkit sem lehet kínzásnak vagy embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni.Forrás: ATV
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató