Vadhajtások

Vizsgálat indulhat Gyurcsány ellen

Még a héten kezdeményezi a vagyonnyilatkozat-tételi eljárást Gyurcsány Ferenccel szemben Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója az Országgyűlés mentelmi bizottságánál – értesült a Magyar Nemzet.

A polgári napilap pénteki számában az olvasható, hogy miután Gyurcsány Ferenc leadta a vagyonnyilatkozatát, annak elemzése alapján a Világgazdaság megállapította, 1,1 milliárd forint útja homályban marad az egykori kormányfő vagyonában.

Hacsak azt nem feltételezzük, hogy a pártelnök havi átlagban valamivel több mint 23 millió forintot költött az elmúlt négy évben

– fogalmazott a Világgazdaság.

Hollik István a múlt héten azt mondta, hiába kérték Gyurcsány Ferencet, hogy tisztázza „zavaros” anyagi helyzetét, mivel ez nem történt meg, parlamenti vizsálat indulhat a Demokratikus Koalíció elnöke ellen.

Mindeközben az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ) zajlik hét párt, köztük a DK 2017–2018. évre vonatkozó ellenőrzése, amiből kiderül majd, hogy Gyurcsányék pénzügyi beszámolója megfelelt-e a törvényi előírásoknak.

A DK gazdálkodásáról eddig is ellentmondásos hírek jelentek meg. A párt irodája 2018 novemberében ugyanis leégett, erre hivatkozva pedig Gyurcsány Ferencék maguk ismerték el, hogy minden igyekeztük ellenére a bizonylatok, dokumentumok egy részét nem tudták pótolni a tűz után.

 

Említésre méltó, hogy az adózás rendjéről szóló törvény szerint az adatszolgáltatáshoz szükséges dokumentumokat a szervezet székhelyén kell tárolni, ha pedig azokat mégis más helyen őrzik, azt be kell jelenteni a NAV-nak. A tűz viszont a DK Teréz körúti irodájában ütött ki, nem a civil szervezetek névjegyzékében szereplő hivatalos székhelyükön, ami a Victor Hugo utcában van.

Az csak hab a tortán, hogy a DK a Magyar Közlönyben már közzétette 2018-as beszámolóját. Ez alapján Gyurcsányék vagy nem mondanak igazat a megsemmisült iratokról, vagy ha mégis, akkor a közzétett beszámoló nem lehet hiteles a szükséges dokumentumok híján.

De a DK-nál nemcsak a pártnak, hanem annak országgyűlési frakciójának is meglehetősen különösek a pénzügyei. A kormánypártisággal aligha vádolható HVG összesítése szerint a képviselőcsoport az Országgyűlés Hivatala által biztosított keretből, azaz közpénzből húsz hónap alatt 164 megbízásért megközelítőleg 240 millió forintot költött.

A pontos összeget azért nem lehetett kiszámolni, mert a lap szerint az elszámolást hibákkal teli és teljesen kaotikus formában kapták meg a párttól. Az viszont biztos, hogy a zsíros megbízásokat elnyerő cégek tulajdonosai között ott volt Gyurcsány Ferenc egykori kabinetfőnöke, Ficsor Ádám, régi bizalmasa, Dessewffy Tibor, illetve Czeglédy Csaba is.

Forrás: 888.hu