Vadhajtások

Nem-semleges lesz a Google képelemzője

Vége a férfiak és nők uralmának a Cloud Visionban.

Csak a „személyek” szót használja mostantól a Google Cloud Vision API nevű képelemzője azokon a fotókon, ahol emberek láthatóak – írja pénteki cikkében a forbes.hu.

Mint azt a Business Insiderre hivatkozva írják, a Google Cloud Vision API egy olyan szolgáltatás fejlesztők számára, ami mesterséges intelligencia segítségével képes felismerni, mi látható a fotókon, legyen az logó, arc vagy akármilyen objektum. A z amerikai gazdasági portál értesülései szerint mostantól az eszköz nem fogja használni a „férfi” és „nő” szavakat a fotók felcímkézésekor, mondván, hogy egy személy nemét nem lehet megállapítani csupán az alapján, hogy hogy néz ki egy fotón – közölte a forbes.hu.

Ezért – olvasható a cikkben – mostantól olyan szavak lesznek használatosak, melyek nem próbálják meg meghatározni a fotón szereplő emberek nemét (pl. „személy”). A változásról a Google csütörtök reggeli e-maile értesítette a Cloud Vision API fogyasztóit. Ebben azt írták: „Mivel egy ember neme nem megállapítható pusztán a megjelenése alapján, úgy döntöttünk, ezeket a címkéket eltávolítjuk, hogy igazodjunk a Google Mesterséges Intelligencia Elveihez.”

A Forbes emlékeztett arra: a mesterséges intelligenciával működő képelemző eszközök „előítéletei” már régóta vita tárgyát képezik, mert gyakran hamis feltételezések alapján címkézik fel a fotókat.

(Mandiner)