Vadhajtások

Schiffer András: „A magyar kormánynak követelnie kell, hogy az EU-ban szülessen egy irányelv”

Egyetlen kormánykritikus felszólalóként Schiffer András volt LMP-vezér is részt vett azon a tüntetésen, amelyet a Pestisracok.hu szervezett a Google irodája elé YouTube-csatornájuk törlése miatt.

Az ügyről és a kiállásáról kérdezte a Blikk az ügyvédet.

 

 

Miért érezte fontosnak, hogy színpadra lépjen?

 

Schiffer: Számtalan hasonló húzásuk volt ezeknek a gigacégeknek világszerte, de Magyarországon ez az első eset, hogy egy nagyvállalat – az erőfölényével visszaélve – beavatkozik a politikai nyilvánosságba. Ez a probléma független attól, milyen oldali portált érint a szankció.

 

A techcégek azzal érvelnek, joguk van eldönteni, milyen tartalom jelenik meg a platformjukon. Nincs igazuk?

 

Schiffer: Ha a felhasználó megsérti a feltételeket, szankcióval kell szembenéznie, viszont minden piacon annak, aki erőfölényben van, tehát az embereknek, nincs meg a máshoz fordulás joga, ott a szolgáltató nem járhat el önkényesen. Itt nem adtak lehetőséget a védekezésre, térben és időben totálisan kizárták a portált a szolgáltatásból, ráadásul egy nem is nyilvánosságra hozott közlés miatt.

 

Milyen megoldást javasol?

 

Schiffer: A magyar kormánynak követelnie kell, hogy az EU-ban szülessen egy irányelv, amely rögzíti, milyen feltételeket diktálhatnak és milyen szankciókat alkalmazhatnak az olyan gigacégek, mint a Google vagy a Facebook.

Forrás: Blikk