Vadhajtások

Káosz: már megint “nincs pénz” a Biodómra

Nem lehet tudni, hogy a kormány vagy a főváros fogja-e fizetni a Biodóm befejezését. A létesítmény szerkezetkész, de a költségvetésből hiányzik 20 milliárd forint. Persányi Miklós, a Fővárosi Állat és Növénykert főigazgatója tegnap lemondott, sajtóhírek szerint a Biodóm körül kialakult helyzet miatt.

A létesítmény megálmodója, Persányi Miklós, aki tegnapi lemondásáig 26 évig igazgatta a Fővárosi Állat- és Növénykertet.

Tarlós István korábbi főpolgármester a 24.hu-nak pénteken azt mondta, nem érti Persányi Miklós eljárását, miért hallgatott a hiányzó milliárdokról. Tarlós nem vitatja, hogy Persányi jó szakember, most viszont furcsállja, hogy a lemondott igazgató azzal védekezik, hogy ő csak a szűkebb szakmájához ért, az építési projektek kezeléséhez nem.

Nacsa Lőrinc szerint a kormánynak fontos a Liget-projekt és Biodóm ügye. Ezért is támogatták a központi költségvetésből a létesítmény építését 43,7 milliárd forinttal: “Ez nem állami hatáskör, hanem fővárosi hatáskör. Letelt a 100 nap is.

Mi azt kérjük Karácsony Gergelytől, hogy kezdjen el dolgozni. Mindig, minden olyan, mintha csak a kormánytól kérne, pedig a fővárosnak is van saját költségvetése.”

Karácsony Gergely főpolgármester nemrég úgy nyilatkozott, hogy a Biodóm egész költségvetését át kell világítani, és csak azt követően lehet döntéseket hozni.

“A főváros új vezetése a főváros egyik projektmenedzsmenttel foglalkozó cégét bízta meg azzal, hogy tárja föl az eddig folyamatokat. És, a befejezés érdekében állítsunk fel alternatívákat. És, ehhez állítson be, valódi megalapozott költségvetéseket. Ez a munka elindult, ennek a véghezviteléhez szükség van még néhány hónapra.” – mondta Karácsony.

A főváros vezetése most nem akarta kommentálni sem a frakciószóvivő kijelentéseit, sem a Biodóm körül kialakult helyzetet.

Forrás: ATV