Vadhajtások

270 milliárd forintos tartozástól szabadult meg az Orbán-kormány

Hétfőn újabb devizakötvénytől szabadult meg a magyar állam, egy egész ritkán kibocsátott, 15 éves futamidejű kötvény lejárata vált esedékessé.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint február 24.-én, vagyis hétfőn volt esedékes egy újabb devizakötvény-lejárat. Még 2005. február 24-én 1 milliárd euró értékben bocsátott ki Magyarország 15 éves futamidejű eurókötvényeket, 3,875 százalékos hozam mellett.

Egyébként ez az utolsó olyan devizakötvény, melyet még az első Gyurcsány-kormány ideje alatt bocsátott ki a magyar állam, és még eddig nem került visszafizetésre.

Az adósságkezelő adatai szerint némi előtörlesztés történt már korábban, hiszen a tavaly év végi állapot szerint az egymilliárd euró helyett már “csak” 797,728 millió eurónyi kötelezettsége van az államnak ezen a jogcímen.

Az Mfor.hu cikkének írásakor érvényes 337,76 forintos árfolyammal számolva 269,44 milliárd forintot fizetett ki most az állam.

Ezzel nagy gondja nem lehetett a kormánynak, hiszen amellett, hogy a heti állampapír-aukciókon gond nélkül jut forráshoz az ország, a lakosság érdeklődése is töretlen az állampapírok iránt. A Magyar Nemzeti Bank januári adatai szerint a kormány jegybanknál vezetett Kincstári Egységes Számláján is tetemes összeg, mintegy 1100 milliárd forint pihen.

Idén egyébként már ez volt a második devizakötvény-lejárat az adatok szerint. A tisztánlátást némiképp nehezíti, hogy januárban a magyar állam dollárkötvény előtörlesztéséről döntött, hogy ez pontosan mely sorozato(ka)t érintette, nem lehet pontosan tudni. Ami biztos, hogy január végi esedékességgel egy 964,5 millió dolláros kötelezettséget tartottak nyilván, de például jövő év márciusában is lesz egy ilyen lejárat.

2020-ban még egy devizakötvényt kell visszafizetnie a magyar államnak, egy hároméves futamidejű, egy milliárd svájci frank értékű papír lejárata válik esedékessé.

Forrás: Mfor.hu