Vadhajtások

Koronavírus: Már két magyar fertőzött van, egy Ausztriában, egy a szállodahajón

A kormány a szerdai ülésén részletesen foglalkozott a koronavírus-helyzettel. A legfontosabb, hogy kicsi az esélye, hogy el tudjuk kerülni, hogy az országot is érintse, de jelenleg nem tudnak koronavírusos megbetegedésről az ország területén, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerda délelőtti sajtótájékoztatóján.

 

MAGYAR MEGBETEGEDÉSRŐL KETTŐRŐL TUDNAK, A SZÁLLODAHAJÓN DOLGOZÓ MAGYARON KÍVÜL KORONAVÍRUSOS EGY MÁSIK MAGYAR, EGY NŐ, AKI OSZTRÁK KÓRHÁZBAN VAN.

Ha információjuk lesz arról, hogy az ország területén valaki megbetegedett, akkor arról azonnal tájékoztat a kormány, ígérte Gulyás.

Felhívtuk az ausztriai kórházban fekvő nőt, ő azt mondta, neki még senki nem mondta, hogy pozitív lett a tesztje.

A karanténban lévő kamionsofőrről Gulyás nem tudott részletekkel szolgálni. Gulyás azt is mondta, hogy csütörtökre hatpárti egyeztetést hívott össze Pintér Sándor belügyminiszter.

A tájékoztatón részt vett Láng-Bognár Kinga, az operatív törzs szóvivője is. Bejelentette, hogy elindul a koronavirus.hu oldal, és pénteken egy Facebook-oldal is indul majd. Ha megjelenik a koronavírus az országban, akkor a közmédia rendkívüli tájékoztatási rendre áll át. A BV által gyártott maszkokat el kell juttatni a patikába, az technikai kérdés, hogy ez mikorra történik meg. A vasúton a kaluzokat is fel kell készíteni, mondta Láng-Bognár.

Bodnár Kinga őrnagy, az operatív törzs munkatársa azt mondta: kiemelten kezelik a koronavírus-járványt. januárban 28 pontos akciótervet fogalmaztak meg, ennek végrehajtása folyamatos, kiegészítésre egyelőre nem szorul. A koronavírus ügyében hívható zöld számok ezután közvetlenül az operatív törzsnél csörögnek. Az őrnagy beszélt arról, hogy eddig a reptereken egyetlen lázas beteget szűrtek ki, de nem koronavírusos volt.

Bodnár Kinga a további fontos tudnivalókat sorolta fel:

 • A Büntetés-végrehajtás cégénél folyamatos a védőmaszkok gyártása.
 • Létrehozták az operatív törzs ügyeleti rendszerét – erről itt már írtunk részletesebben.
 • A koronavirus.hu honlapot péntektől kezdik működtetni, itt minden adat megtalálható lesz, pénteken Facebook oldalt is indítanak. (Érdekes, hogy ez a honlap jelenleg mégsem létezik)
 • Továbbra sem javasolják a gócpontokba való utazást. Aki Olaszországba megy, regisztráljon a konzuli védelemre.
 • Felhívják a figyelmet: ne szervezzenek az intézmények iskolai kirándulásokat vagy más utakat a fertőzés gócpontjaiba, Olaszországba.
 • Rendkívüli tájékoztatási rendet rendelnek el a közmédiában arra az esetre, ha megjelenne a koronavírus az országban
 • A patikákba fel kell ruházni a BVOP által gyártott védőmaszkokkal
 • A vasúton jelen kell lenniük fertőtlenítő szereknek a ovnatokon, a kalauzokat fel kell készíteni, mi a teendőjük, ha fertőzésgyanús utassal találkoznak
 • A panziók, szálláshelyek együttműködését kérik, jelentsék a fertőzésgyanús eseteket
 • Magyarországon sikeres eddig a védekezés, de nem kell pánikba esni akkor sem, ha esetleg megjelenik a vírus.
 • A kormány hatpárti egyeztetést hívott össze holnapra.

 

A határokon is ellenőrzést indítottak, de nem rendőrök, hanem szakemberek ellenőriznek, kérdőívvel mérik fel, ki jött esetleg fertőzött területről, ki találkozhatott fertőzött emberrel.

Kásler Miklós miniszter azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy kedden a háziorvosok új tájékoztatót, eljárásrendet kaptak, hogy hogy kell felmérni a betegséget, és mit kell tenni velük, hova kell küldeni őket. Azt is mondta, hogy gyanú esetén, ha fertőzött területről jön valaki, akkor karantént rendelnek el. Ha a gyanú esélye kisebb, a valószínűség csökken, akkor megfigyelés alatt tartják. “Meggyőződésünk, hogy a vírus behurcolásának megelőzésre az egyetlen reális lehetőség a megelőzésre. Ha megjelenik a vírus, akkor ugyanilyen határozottsággal kell az elkülönítést végrehajtani”.

Szóba került az egri vízilabdacsapat ügye is. Erről tájékoztatást kért a kormány, és arra jutottak, hogy a csapat nem a gócban, hanem mellette volt. A gócon csak átutaztak, így nem a karantén, hanem a megfigyelés indokolt.

Forrás: Index és Blikk