Vadhajtások

Orbán Viktorban és kormányában bíznak leginkább a Kovászna megyei magyarok

Magyarország miniszterelnökének bizalmi indexe 92 százalékos, a magyar kormányé 82 százalékos – derül ki abból a reprezentatív felmérésből, melynek eredményeit keddi, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón értékelték.

A közvélemény-kutatást az RMDSZ háromszéki szervezetének megbízásából tavaly július-augusztusban a kolozsvári Transylvania Inquiry cég végezte, nagy mintás adatfelvétellel, házról házra járva 2929 személyt kérdeztek meg, a többségük 2524 magyar nemzetiségű.  A kérdőívben a közhangulatot, a politikusok népszerűségét, a pártokba és az intézményekbe vetett bizalmat, valamint a helyhatósági választásokhoz való viszonyulást vizsgálták.

A politikusok népszerűségét és az intézményekbe vetett bizalmat mérve, kiderült, hogy Orbán Viktor az erdélyi magyar politikusokat is túlszárnyalja, a magyar kormányban pedig jobban bíznak, mint a helyi önkormányzatokban.

A másik véglet a román politikusok, a román kormány és intézményei, melyek iránt elenyésző a háromszéki magyarok bizalma, alig öt százalék körül alakul.

Orbán Viktor bizalmi indexe 92 százalék, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesteré 78 százalék, Tamás Sándor 74 százalékon áll, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 67,5 százalékon, Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke 62,5 százalékon, Kelemen Hunor 62 százalékon.

A román politikusok általában 5 százalékon teljesítenek a háromszéki magyarok körében, a mezőnyből kimagaslik Klaus Johannis államfő, akiben a lakosság 24,6 százaléka bízik. Az intézményekbe vetett bizalom is hasonlóan alakul, a Kovászna megyei magyarok 82 százaléka bízik Magyarország kormányában, 67 százalék a polgármesteri hivatalban, 61 százalék a megyei tanácsban, 18 százalék a román államelnökben, 16 százalék a Korrupcióellenes Ügyészségben (DNA) és csak 12 százalék Románia kormányában.

Forrás: ma7.sk