2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Éleződő konfliktus: Idlibben 29 török katona vesztette életét egy légitámadás során

29 török ​​katona vesztette életét szíriai Idlib tartományban folytatott légitámadás során, miközben meghatározatlan számú katonájuk megsebesült. A török ​​tisztviselők a támadást a szír katonaságnak tulajdonították - írja az Rt.com.

Hatay kormányzója szerint a szíriai Idlibben meggyilkoltak huszonkét katonájukat.

Míg eredetileg azt mondta, hogy kilenc katonát öltek meg, percekkel később a halálos áldozatok számát 29-re módosították, jelentette a Török Anadolu Ügynökség (AA) a kormányzóra hivatkozva. A törökök azt gyanítják, hogy az idlibi légitámadásban az oroszok keze is benne volt. Az Oroszország által támogatott szír erők megpróbálják visszavenni Idlib-et a lázadók ellen, akiket török ​​katonák támogatnak.Erdogan elnök azt akarja, hogy a szíriai kormány erõi visszahúzódjanak azokból a pozíciókból, ahol Törökország katonai megfigyelõ állomásokat hozott létre, és korábban azzal fenyegetõzött, megtámadják őket, ha nem állítják meg az elõrelépésüket.Szíria kormánya és Oroszország azonban elutasította a 2018-ban elfogadott tűzszüneti vonalokra való visszatérés iránti követelését. Oroszország azzal is vádolta Törökországot, hogy megsértette a 2018. évi tűzszünetet azzal, hogy tüzet nyitott a lázadókra.

Mevlüt Çavuşoğlu, Törökország főtárgyalója, miniszter az incidens után telefonon egyeztetett a NATO főtitkárával

"Miniszterünk telefonos beszélgetést folytatott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral"

- számolt be a török ​​külügyminisztérium.  

Törökország megtorlással fenyegetőzik

 

A BBC jelentései szerint Recep Tayyip Erdogan elnök a legmagasabb szintű biztonsági értekezleten jelentette be Törökország megtorlását a szíriai kormány célpontjai ellen.

"Hős katonáink vérét nem hagyjuk a földön. A szíriai területen folytatott műveleteink addig folytatódnak, amíg a zászlónkra kinyújtott kezek meg nem szakadnak"

- mondta Fahrettin Altun török ​​elnökség kommunikációs igazgatója.  Törökország NATO-tag, és soha nem látott közelségbe került ahhoz, hogy hadat üzenjen Oroszországnak. Így válik érthetővé a migránsokkal kapcsolatos bejelentés, amivel Európát igyekeznek sokadjára zsarolni, hogy ugyan, álljatok már a hátunk mögé.  
Vadhajtasok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató