2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Soros György befolyásolja az Emberi Jogok Európai Bíróságát: megszólalt egy bíró

„Egyáltalán nem vagyok meglepve, ugyanis Soros gyakorlatilag mindenütt ott van és mindenre ráteszi a kezét", jelentette ki Boštjan Zupančič a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) leghosszabb mandátumot kitöltött bírája az EJEB körül kirobbant Soros-botránnyal kapcsolatban. A Les valeurs actuelles tekintélyes francia konzervatív hetilap három héttel ezelőtt hosszú tényfeltáró riportot (zsurnaliszta szakzsargont használva, címlapsztorit) közölt arról, hogy szállta meg Soros a strasbourgi bíróságot. A V4NA nemzetközi hírügynökség most arról számolt be, hogy megszólalt a botránnyal kapcsolatban egy szlovén bíró, írja az Origo.
Ahogy a V4NA írja, Boštjan Zupančič a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) leghosszabb mandátumot kitöltött bírája. Miközben ő volt az EJEB 3. szekciójának elnöke, korábban a szlovén Alkotmánybíróság bírája volt (1993-1998), ahol a büntetőjogi szekciót vezette és nagyjából ugyanekkor (1995-1998) alelnökként dolgozott az ENSZ Kínzás elleni bizottságában Genfben. Ő az "Emberi jogok európai bírósága: egy visszatekintés 1998-2016" című könyv szerzője is. Zupančič most reagál azokra az információkra, amelyeket a Les Valeurs Actuelles hozott, hogyan és miként szivárogtak be Soros György emberei alapítványain keresztül az EJEB-be és befolyásolták az egyes döntéseket.
Boštjan ZupančičFORRÁS: YOUTUBE
"A civilszervezetek és az EJEB bíráinak viszonyáról" szóló jelentéssel kapcsolatban, amelyet a Jog és Igazságosság Európai Központja (ECLJ) adott ki, Zupančič kijelentette:
"Először is egyáltalán nem vagyok meglepve, ugyanis Soros gyakorlatilag mindenütt ott van és mindenre ráteszi a kezét. Ennek ellenére meg vagyok lepődve, hogy ez a jelentés nem számol be az EJEB bíráinak részrehajlásáról, pedig 18 évet töltöttem az EJEB-nél és részt vettem az ítélethozatalban. A gyakorlatban észlelhető az elfogultság, de tudatosan nem, különösen akkor nem, ha nem abból a hipotézisből indulunk ki, hogy részrehajlás lehetséges. Szerettem volna, ha ennek a jelentésnek a tartalma már korábban nyilvános lehetett volna. Visszatekintve már ugyanis csak néhány esetet tudok azonosítani, amikor kollégáim részrehajlása egyértelmű volt a végső döntések meghozatalakor." Azaz, ha lefordítjuk a szlovén bíró szavait - " csak néhány esetet tudok azonosítani" - , mindez azt jelenti, hogy emlékszik több, feltűnően súlyos bírói hibára és megmagyarázhatatlan ítéletre. Egészen pontosan: csalásra. Vagyis, megerősítette egy bíró is a Les valeurs actuelles tényfeltáró riportjának állításait. Zupančič szerint felmerül az a kérdés is, hogy ezeknek a bíróknak a részrehajlása mennyire volt tudatos. "Ezt már lehetetlen ellenőrizni", nyilatkozta a francia hetilapnak. (Voltaképpen a bíró arról beszél: vajon pusztán csak részrehajlóak voltak ezek a bírók, vagy egészen konkrétan Soros kedvéért hozták meg az adott, hibás ítéletet? - erre mondja azt, hogy ezt már nem lehet ellenőrizni.)
    (Origo)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató