1850. március 7. – Ezen a napon született meg (sajnos) Tomáš Garrigue Masaryk, a magyargyűlölő

Tomáš Masaryk és Edvard Beneš a pánszlávista, magyargyűlölő nemzetközi szabadkőművesség kiemelkedő személyiségei voltak az első világháborút megelőző és azt követőidőkben is.

A két embernek kulcsszerepük volt a trianoni tragédia megszervezésében.

Már a világháború kezdetén is jelen voltak minden fontos eseménynél, majd a Népszövetség létrejöttében vezető szerephez jutottak. Edvard Beneš később például olyan személyekkel is tárgyal, mint Sztálin vagy Franklin Delano Roosevelt. Edvard Beneš volt a magyarellenes kisantant kigondolója és megszervezője is.

Edvard Benešnek és Tomáš Masaryknak kulcszserepük volt abban is, hogy az önrendelkezés elvének megfelelően megtartandó magyarországi népszavazások elszabotolásában. Tomáš Masaryk feljegyezte memoárjában, hogy Párizsban egykori tanítványához, Benešhez ő is úgy gondolta:

„Választanunk kellett Csehszlovákia megteremtése vagy a népszavazás között.”

Masaryktól tudjuk, hogy az antant nem tervezte a Monarciha felszámolását, de ő az osztrák-magyar kegyetlenségekről szóló hazugságok híresztelése kellő hatással befolyásolták az amerikai közvélemény.

Olyan hazugságokat terjesztettek, hogy a Nagy-Morva birodalom a Felvidéket már a VI. században uralta.

Az úgynevezett “Nagy”-Morva Birodalom, amely csupán 833-tól 894-ig létezett csak a Felvidék nyugati részére terjedt ki. Képesek voltak olyanokat hazudni, hogy Pozsony évszázadok óta szlovák város. Még olyan hazug híreket is terjesztettek ,hogy a magyarok a 12-15 éves szlovák lányokat bordélyházakba szállították.

A hazugságtól nem visszariadva azt állították, hogy a magyarok Felvidéken csak szétszórtan élnek, és 860 ezeren beszélnek magyarul Felvidéken. A valóság azonban 1 millió 84 ezer volt.

A két cseh szabadkőműves azt is mondta, hogy a csonka Magyarországon még így is 630 ezer szlovák maradna. A tényleges számuk azonban 165 ezer volt.
Az adatokat Beneš viszont tovább torzította a versailles-i tárgyalásokon, mert a magyarok számát 650 ezerre csökkentette a csonka-magyarországi szlovákokét pedig 450 ezerre növelte.

A brit miniszterelnök Lloyd George, ezekre a hazugságokra utalva később a londoni parlament alsóházában 1936. július 27-én a következőket mondta:

„Azok után a statisztikák után kellett ítélkeznünk, amelyeket elénk adtak. A mellettünk harcoló nemzetek javára részrehajlóak voltunk, és inkább hittünk az ő állításaiknak, mint azoknak az adatoknak, amelyeket az ellenünk harcolók szolgáltattak. Végtelenül sajnálom, hogy eljárásunk sok esetben nem nyert beigazolást. Voltak Magyarországnak olyan részei, amelyeket az elénk tett statisztikák alapján ítéltünk oda Csehszlovákiának […] e területeken a jelen pillanatban magyar képviselőket küldenek a csehszlovák parlamentbe.”

Vadhajtasok.hu

Check Also

76 évvel ezelőtt született Varga Zoltán, a Fradi legendás nyolcasa

A VargaZoli, aki 234-szer lépett pályára a Fradiban és 85 gólt szerzett. Négyszer nyert magyar …