A kommunisták által megkínzott gróf Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában

A szlovákiai magyarság két világháború közötti vezetője 12 évnyi rabság és súlyos szenvedés után 1957. március 8-án adta vissza a lelkét a Teremtőnek.

Mottó:

„Csak az a nemzet érdemes jobb sorsra és örök életre, amely meg tudja becsülni nagyjait, s amelynek mindig szeme előtt lebeg azok példát adó munkássága.”

(gróf Esterházy János)

A magyar szervezetek, valamint a prágai magyar nagykövetség képviselői koszorúkat helyeztek el a motoli köztemetőben, a csehországi kommunizmus áldozatainak központi emlékhelyén, ahol az emlékműre Esterházy János emléktáblája is felkerült – közölte az MTI.

Az emlékünnepséget, amelyre a politikus halálának 63. évfordulója alkalmából került sor, az öt éve alakult Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért szervezte meg. Megjelent Boros Miklós, Magyarország prágai nagykövete is.

A koszorúzás után a néhány tucatnyi résztvevő közösen elénekelte a magyar himnuszt.

A temetői megemlékezést követően magyar nyelvű szentmisét tartottak a belvárosi Szent Henrik és Kunigunda templomban, amelyet Balga Zoltán plébános, a prágai magyar katolikus személyi plébánia vezetője celebrált.

Az Esterházy-megemlékezést idén összekötötték a csehországi magyar katolikus hívőknek a szeptemberi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülésével.

A kongresszus Missziós Keresztje Dominik Duka prágai érseknek, a cseh katolikus egyház fejének kezdeményezésére ugyanis a hét végén, péntektől vasárnapig, a belvárosi Szent Henrik és Kunigunda templomban van felállítva.

Dominik Duka bíboros a Missziós Kereszt tiszteletére vasárnap celebrál cseh nyelvű ünnepi szentmisét a templomban.

Forrás: 888.hu

Check Also

76 évvel ezelőtt született Varga Zoltán, a Fradi legendás nyolcasa

A VargaZoli, aki 234-szer lépett pályára a Fradiban és 85 gólt szerzett. Négyszer nyert magyar …