2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

A pécsi DK vezette szivárványkoalíció támogatja a Pride-ot, viszont leszavazta a székely autonómia támogatását

Nem álltak ki a székelyek régiós támogatása mellett a balliberális városvezetés tagjai, volt olyan Gyurcsány-párti képviselő, aki még a székely zászló elhelyezését sem támogatta.

A nemzeti oldal szerint szégyent hoztak Pécsre.

A legutóbbi pécsi közgyűlésen az LMP-s Kóbor József azt indítványozta, hogy Pécs fogadjon el egy határozatot arról, miszerint a város támogatja a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését. Ennek az a lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló EU-s kohéziós források elosztásánál az unió kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Az ügyben tavaly május 7-én indult aláírásgyűjtés, és idén május 7-ig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel. Az LMP-s javaslat a polgári kezdeményezés aláírására is buzdította volna a pécsieket és a baranyaiakat. Az indítvány természetesen a határon túl élő magyar kisebbségeket is erősítené, de mellettük a baszkok, bretonok, a katalánok és más hasonló helyzetű közösségek számára is segítséget jelent. A pécsi LMP-s előterjesztését azonban nem fogadta el az MSZP–DK–Jobbik–Momentum által koalícióban irányított balliberális önkormányzat. Csizmadia Péter, a Fidesz városházi frakcióvezetője szerint

tizenegy szégyentelen ember nem szavazta meg az előterjesztést, a DK-sok és az MSZP-sek, sőt maga Péterffy Attila is tartózkodott a szavazáskor.

A jobbikosok közül – a néhány napja még az MSZP-s bálon zenélő – Hencsei Zsolt a szavazás előtt elhagyta a termet. Az ügyben nemmel szavazó Siposné Bikali Éva DK-s képviselő el is árulta, hogy mit is gondolnak a témáról; ő azt mondta, hogy ez a kérdés egyáltalán nem is tartozik a pécsi önkormányzatra. A DK-s képviselő még a saját koalíciójának ötleténél is tartózkodott, ami a székely zászló elhelyezéséről szólt.
DeklarációA balliberálisok nem fogadták el a székely szabadság napja kapcsán azt a jobboldal által benyújtott nyilatkozatot, amiben az szerepelt, hogy

„Pécs szolidaritását fejezi ki az igazságtalan trianoni békediktátummal elszakított nemzettársaink felé, s kijelenti, hogy támogatja a Székelyföldön élő magyarság területi autonómia törekvéseit”.

Ehelyett azt terjesztette be a polgármester, amiben ez már nem szerepelt.Forrás: Bama.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató