Vadhajtások

Budaházy György: 1848. március 15. emlékére

Ma a világ magyarsága az 1848-49-es szabadságharcra emlékezik.
Én két dolgot szeretnék ennek kapcsán megjegyezni – írja Budaházy Gyuri.

Sajnos divat nemzeti körökben egyesek részéről leszólni eme jeles történelmi eseményünket, hogy valamiféle “liberalizmus kezdete” volt és Kossuth is lényegében egy liberális, sőt, szabadkőműves alak, s mint ilyen nyilván inkább kártékony, mint hasznos személyiség.
Nos, a Kossuth vezette Magyarország fittyet hányva a “háttérhatalom” gazdasági szabályaira, néhány hónap alatt megteremtette az önálló magyar pénzrendszert. És ugyanezen idő alatt – és részben eme önálló pénzrendszer segítségével – megteremtette az európai mércével mérve ütőképes magyar hadsereget.
Ha valamely mai magyar vezető csak ezt a két dolgot megteremtené ma nekünk, annak kezet csókolnánk. Ennyit erről!

A másik itt-ott hallható ostobaság, hogy Magyarország jobban járt volna hosszútávon a Monarchia mindenáron való egyben tartásával, mint rebellizmussal, mert nézzük meg, hogy hová jutottunk…
Csakhogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc nem a Bach-korszakért, a kiegyezés eléréséért vagy Trianonért folyt. Elődeink az önálló, független Magyarország újra megteremtésért fogtak fegyvert és küzdöttek a végsőkig. És ha sikerre tudták volna vinni az ügyet (nem voltak tőle messze), akkor Európa közepén – minimum középhatalomként – újra megjelent volna a Magyar Királyság, önálló gazdaságpolitikával, külpolitikával, nemzetiségi politikával, szövetségi politikával stb. És onnantól egy másik történelem kezdődött volna, és nem csak a mi számunkra, hanem a világ számára is!
Ezért pedig bizony érdemes volt küzdeni és ezért jár nekik a részünkről a maximális tisztelet ma is!

Forrás: Budahazy.info